web stats

28.5.13

Καμαρώστε τους! Περιορισμούς σε διαδηλώσεις 200 πολιτών σχεδιάζει η κυβέρνηση

Περιορισμούς σε διαδηλώσεις 200 πολιτών σχεδιάζει η κυβέρνηση
Σε νομοθετική ρύθμιση που θα στοχεύει στην επιβολή περιορισμών σε πορείες κάτω των 200 διαδηλωτών, ώστε να μην παρεμποδίζεται η κοινωνική και οικονομική ζωή των πόλεων,
προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και θα ισχύει όλο τον χρόνο και όχι μόνο την τουριστική περίοδο. Πρόσθεσε μάλιστα «ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον όσων διαμαρτύρονται», αφού είναι φυσικό, όπως είπε, προκλητικά μικρές διαδηλώσεις, που αποκλείουν μία πόλη 5 εκατομμυρίων, να προκαλούν την αντίθεση της πλειονότητας των πολιτών.
«Αποδεχόμαστε το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να ζουν, να κινούνται και να έχουν στοιχειώδη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο διάλογος θα συνεχιστεί έως ότου υπάρξει λογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Αναφερόμενος στη συγκρότηση Οικονομικής Αστυνομίας, μετά από πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι έτοιμη να δώσει το «παρών» και να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της, συμμετέχοντας στο «κυνήγι» της αδήλωτης εργασίας.
Κατά τη συνάντηση, η ΓΣΕΕ εξέφρασε την αντίθεσή της σε νομοθετική ρύθμιση «που θα περιορίζει κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα», όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος.
Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αναλαμβάνουν την ευθύνη μόνο για τις μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις και απέδωσε το πλήθος των διαμαρτυριών στις πολιτικές που ασκούνται. Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι η ΓΣΕΕ, με τους άλλους φορείς της Αθήνας και την κοινωνία των πολιτών, θα επιδιώξει συνεννόηση στο θέμα αυτό, «αλλά δεν θα δεχθεί την ποδηγέτηση της εκτελεστικής εξουσίας».
Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
Με αφορμή την πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη και ευελπιστεί αυτή τη φορά να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας, δήλωσε σχετικά:
«Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είναι ο πρώτος φορέας που ανέδειξε το θέμα από το 2001, όταν και παρουσίασε τα ευρήματα σχετικής έρευνας, όπου καταδεικνυόταν η ανάγκη εφαρμογής ρυθμιστικού πλαισίου, σύμφωνου με το ισχύον Σύνταγμα, που θα διασφαλίζει την εύρυθμη κοινωνικοοικονομική ζωή της πρωτεύουσας. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις μας για οριοθέτηση κανόνων, η πολιτεία αδρανούσε προκλητικά.
Η θέση του Συλλόγου μας ήταν και παραμένει σαφής:
Σεβόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα της διαδήλωσης. Ζητούμε όμως, να προστατευτεί και το δικαίωμα του κάθε πολίτη να ζει, να κινείται και να εργάζεται ελεύθερα τις ημέρες των πάσης φύσεως κινητοποιήσεων.
Τη θέση μας αυτή την έχουμε εκφράσει επανειλημμένα με δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων:
- Να υπάρχει από τις αρμόδιες αρχές έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση του κοινού για τον τόπο και τη διάρκεια της κάθε διαδήλωσης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί.
- Να προβλέπεται αποτελεσματική περιφρούρηση των πορειών και των διαδηλώσεων από τους συμμετέχοντες σε αυτές.
- Να προβλέπεται ακύρωση - διάλυση σε περίπτωση που η διαδήλωση δεν ακολουθήσει τον αρχικό γνωστοποιημένο σχεδιασμό.
- Ο αποκλεισμός τομέων της πόλης να επέρχεται μόνο στις περιπτώσεις που οι κινητοποιήσεις οργανώνονται από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ή πολιτικά κόμματα ή φορείς που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά.
- Στις περιπτώσεις ολιγάριθμων συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων ή πορειών (κάτω των 500 ατόμων) να καταλαμβάνεται μια μόνο λωρίδα κυκλοφορίας.
Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και τη στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και θα αναδεικνύουν την Αθήνα σε ένα φιλικό και ασφαλή προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες - καταναλωτές, είναι επιτακτική η ανάγκη προς την κατεύθυνση αυτή, να ρυθμιστεί οριστικά και άμεσα το θέμα των πορειών και διαδηλώσεων».
Αντιπαράθεση Δένδια - ΣΥΡΙΖΑ
Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και με το σύνθημα «καμμία περιστολή του δικαιώματος στη διαδήλωση», κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχει βάλει σε κίνηση ένα μεθοδικό σχέδιο για να γκρεμίσει όλες τις θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες».
» Μετά την de facto απαγόρευση των απεργιών και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, μετά την επιβολή αστυνομικής κατοχής στην Ιερισσό και τις μεσαιωνικές προφυλακίσεις στα αστυνομικά τμήματα, τώρα ήρθε η σειρά των διαδηλώσεων.
» Αντί η κυβέρνηση του Μνημονίου να βάλει τέλος στη μνημονιακή λαίλαπα που καταστρέφει την κοινωνία και γεννάει τις αντιδράσεις των πολιτών, επιχειρεί να επιβάλει τη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης του φρονήματος. Ο περιορισμός του δικαιώματος των διαδηλώσεων αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Μόνο αυταρχικά καθεστώτα επιχειρούν τη φαλκίδευση των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τονίζει ότι «η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ φαντασίας και φαιδρότητας».
«Με αυτήν αποδεικνύει τι πραγματικά πρεσβεύουν τα κορυφαία στελέχη του: τη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, όπως και την επιδίωξη μικροκομματικής εκμετάλλευσης, με οποιοδήποτε τίμημα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κ.Δένδια.
ΚΚΕ: Ανοίγει ο δρόμος για απαγόρευση διαδηλώσεων
«Η εξαγγελία από τον υπουργό Προστασίας του πολίτη, Ν. Δένδια, για τη νομοθετική πρωτοβουλία απαγόρευσης των λεγόμενων «μικρών» διαδηλώσεων, ανοίγει το δρόμο για την απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση και την ένταση της καταστολής» επισημαίνει με σχόλιο του το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τον εμποροϋπάλληλο, τον άνεργο, το μικρομαγαζάτορα που έχει βουλιάξει από την κρίση και την κυβερνητική πολιτική της στήριξης των εμπορικών μονοπωλίων», αλλά «πιστή στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλοεπενδυτών που απαιτούν φτηνούς εργαζόμενους, προχωρά και στον περιορισμό κάθε αγωνιστικής παρουσίας και δράσης του κινήματος».
Το ΚΚΕ επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στην ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που με την συμμετοχή τους στην συνάντηση «νομιμοποίησαν αυτά τα κυβερνητικά σχέδια», και καλεί το λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για αποφασιστική μαχητική δράση.
«Για μια ακόμα φορά μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση, αυτή τη φορά η τρικομματική κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά, εκφράζοντας την απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών και των μονοπωλίων, επιδιώκουν να βάλουν στο «γύψο» το δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού να διαμαρτύρεται και να διαδηλώνει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.
«Η κυβέρνηση δια του υπουργού της κ. Δένδια επαναλαμβάνει τα ίδια τετριμμένα και ψεύτικα επιχειρήματα των προκατόχων της, των Δημάρχων Αθήνας και άλλων, ότι με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει θα αναβαθμιστεί το κέντρο, δε θα διασαλεύεται η εμπορική κίνηση, θα μπορεί ο πολίτης να ψωνίζει κλπ.», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ότι «γελιούνται όσοι πιστεύουν ότι με τέτοια μέτρα θα περιορίσουν τη δικαιολογημένη αντίδραση των εργαζομένων στη βάρβαρη πολιτική τους».
ethnos.gr