web stats

27.4.13

Η Welt καλεί τον Σόιμπλε να μιλήσει για τα χρέη του πολέμου

Να τοποθετηθεί για τις πολεμικές αποζημιώσεις καλεί τον γερμανό υπουργό Οικονομικών,
Βόλφγκανγκ Σοίμπλε, η συντηρητική εφημερίδα Die Welt, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση Μέρκελ.

Υπό τον τίτλο "Κύριε Σόιμπλε μιλήστε για τα χρέη του πολέμου" και με φωτογραφία που απεικονίζει ομάδα αξιωματικών των δυνάμεων κατοχής στην Ακρόπολη και λεζάντα "οι Ναζί στο λίκνο της Δημοκρατίας", το δημοσίευμα αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την καταβολή του κατοχικού δανείου και της κατηγορηματικής άρνησης που εισέπραξε από τον Β. Σόιμπλε

Η Welt σημειώνει ότι "ο Μανώλης Γλέζος, αυτός ο βετεράνος ήρωας της ελληνικής αντίστασης ερεύνησε το ζήτημα, έγραψε βιβλία και ουδέποτε σταμάτησε να ζητεί την καταβολή των αποζημιώσεων στην Ελλάδα. Σε μια συνέντευξή του στη Welt πριν από λίγο καιρό υπογράμμισε πως η Γερμανία οφείλει περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα".

Στο ρεπορτάζ της αναφέρεται στη συζήτηση που έγινε προ ημερών στην ελληνική Βουλή, όπου ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το θέμα είναι υπαρκτό και ότι άνοιξε για να κλείσει με το δίκιο να θριαμβεύει.

Κατόπιν γίνεται αναφορά στις εκθέσεις που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση και έχουν χαρακτηριστεί ως απόρρητες.

Σημειώνει ότι γνωστά έχουν γίνει δύο σημεία:

- Ότι η χώρα μας δεν έχει λάβει χρήματα από τη Γερμανία ως αποζημίωση για τη λεηλασία περιουσιών και για αναγκαστική "πίστωση" του Ράιχ στη διάρκεια της  γερμανικής κατοχής

- Ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις της.


"Αυτός ο ηθικός κίνδυνος θα μπορούσε να θέσει τη Γερμανία υπό πίεση, αργά ή γρήγορα. Τουλάχιστον συμβολικά ας δείξει καλοσύνη. Ενδεχομένως με μερική παραίτηση από τα ποσά τα οποία οφείλονται από την Ελλάδα, και το οποίο ίσως τελικά κάνει έτσι ή αλλιώς, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να τα επιστρέψει", υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το θέμα των αποζημιώσεων ανοίγει στη Γερμανία από την Welt, που θεωρείται μία από τις πλέον σοβαρές εφημερίδες, που τάσσεται υπέρ της καγκελαρίου.

Το θέμα έχει λάβει πλέον διαστάσεις, όπως προκύπτει και από σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal