web stats

23.4.13

Η Eurobank παίρνει €5,8 δισ. από το ΤΧΣ

Η Eurobank παίρνει €5,8 δισ. από το ΤΧΣ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG, Νικόλαος Νανόπουλος, στοχεύει στη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη της τράπεζας.

Αμεσα και αποκλειστικά μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank. Με τον τρόπο αυτόν η Eurobank είναι η πρώτη από τις συστημικές τράπεζες η οποία ανακεφαλαιοποιείται πλήρως, λαμβάνοντας συνολικά 5,839 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τη μορφή ομολόγων του EFSF. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα καλύπτει πλήρως και άμεσα το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, ενώ αντίστοιχα οι καταθέτες είναι εξασφαλισμένοι καθώς τα χρήματά τους βρίσκονται στα ταμεία μιας πλήρως ανακεφαλαιοποιημένης και υγιούς τράπεζας.
Την πρόταση αυτή κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας στη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία και θα την εγκρίνει στις 30 Απριλίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν κύκλοι της Eurobank, αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση στόχος της τράπεζας είναι να διεκδικήσει ενεργά την απορρόφηση άλλων, μη συστημικών τραπεζών. Οι εξελίξεις ενδέχεται να είναι άμεσες - ενδεχομένως να λάβουν χώρα μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες - ενώ υποψήφιοι είναι τόσο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όσο και άλλες, μικρότερες τράπεζες.
Ειδικά για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι η συνεργία που θα προκύψει είναι σημαντική καθώς οι δύο τράπεζες αλληλοσυμπληρώνονται σε πολλά επίπεδα.
Εν συνεχεία και με δεδομένο ότι δεν θα προχωρήσει τελικά η συγχώνευση με την Εθνική Τράπεζα, η Eurobank θα καταθέσει εντός του φθινοπώρου νέο επιχειρησιακό σχέδιο προς τις αρμόδιες Αρχές. Στόχος του σχεδίου αυτού είναι να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πουλήσει μερίδιο από τη συμμετοχή του. Με τον τρόπο αυτόν η Eurobank θα γίνει το πρώτο παράδειγμα ιδιωτικοποίησης τράπεζας.

Η γενική συνέλευση. Με αυτά τα δεδομένα, στη γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου η διοίκηση της Eurobank θα προτείνει η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών να γίνει εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι μέσω ιδιωτικής συμμετοχής. Δεδομένου ότι βασικός μέτοχος της Eurobank - με ποσοστό 85% - είναι η Εθνική Τράπεζα, είναι δεδομένο ότι η πρόταση της διοίκησης θα εγκριθεί και έτσι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης από το Ταμείο θα ολοκληρωθεί άμεσα.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο της πρόσκλησης για τη γενική συνέλευση, η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου έγινε με τη λογική ότι η Εθνική Τράπεζα δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο ποσοστό που της αναλογεί, ενώ ο χρόνος που υπήρξε ώστε να αναζητηθούν νέα κεφάλαια δεν ήταν αρκετός. Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η οικογένεια Λάτση, πρώην βασικός μέτοχος της Eurobank με ποσοστό 45%, είναι πλέον μέτοχος στην Εθνική Τράπεζα (με ποσοστό 11% περίπου) μετά την ανταλλαγή μετοχών των δύο τραπεζών. Παράλληλα, το γεγονός ότι ανεστάλησαν οι διαδικασίες συγχώνευσης των δύο τραπεζών και το τοπίο όσον αφορά τις εξελίξεις παραμένει εξαιρετικά θολό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την εύρεση επενδυτών για τη Eurobank. Με τα δεδομένα αυτά, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θεωρεί ότι μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται άμεσα, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ επιζητεί την ιδιωτικοποίησή της το συντομότερο δυνατόν σε καταλληλότερο χρόνο.
tanea.gr