web stats

25.4.13

Ραγδαία κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα

Ραγδαία κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα
Ραγδαία κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας, που συνδέεται πολλαπλά και με την άνοδο της Χρυσής
Αυγής και δεν στρέφεται πια μόνο κατά μεταναστών, αλλά και κατά μειονοτικών στόχων, αριστερών οργανώσεων, ομοφυλοφίλων, μουσουλμάνων κ.ά. καταγγέλλει το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, που απαρτίζουν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και άλλοι 30 φορείς με παρατηρητή τον Συνήγορο του Πολίτη.
 
«Το φαινόμενο έχει όνομα: δολοφονική ρατσιστική βία, που δεν επιδιώκει πια μόνο τον εκφοβισμό αλλά και ανθρώπινα θύματα», ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ Κωστής Παπαϊωάννου, παρουσιάζοντας την έκθεση του Δικτύου για το 2012, που καταγράφει 154 επιθέσεις σε όλη την Ελλάδα - ανάμεσά τους 3 δολοφονίες μεταναστών (η μία στις αρχές του 2013) και 66 βαριές σωματικές βλάβες. Τρία από τα θύματα ήταν Ευρωπαίοι πολίτες, 15 είχαν άδεια παραμονής και 4 ήταν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Τα 107 περιστατικά καταγράφηκαν στον Δήμο Αθηναίων, κυρίως σε περιοχές που αποτελούν «άβατο» -όπως ο Αγιος Παντελεήμονας, οι πλατείες Αττικής, Βικτωρίας- αλλά και σε Πάτρα, Κόρινθο, Μανωλάδα. Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού όπως τονίστηκε τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλλονται.
 
Το Δίκτυο καταγράφει «μεγαλύτερη ανοχή ή φόβο από τους μάρτυρες» και μια «συνεχώς κλιμακούμενη βιαιότητα επιθέσεων» από οργανωμένες ομάδες στις οποίες συμμετέχουν γυναίκες και ανήλικοι. Κυκλοφορούν με μηχανές ή πεζή και συχνά με μεγαλόσωμα σκυλιά.
Σε οκτώ περιπτώσεις τα θύματα ή οι μάρτυρες αναγνώρισαν ανάμεσα στους δράστες άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή. «Η άνοδος της Χρυσής Αυγής συνδέεται πολλαπλά με την έκρηξη της ρατσιστικής βίας. Εχει ενθαρρύνει διάφορες ομάδες -ακόμη και εντός της αστυνομίας- να θεωρούν τη ρατσιστική βία ως κανονικότητα. Αυτό σε συνδυασμό με την ατιμωρησία των δραστών αφήνει πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε λογής νταήδες», διευκρίνισε ο κ. Παπαϊωάννου.
 
Το Δίκτυο κατήγγειλε, μάλιστα, επίθεση κατά 33χρονου Αιγύπτιου που βρέθηκε τον Απρίλιο του 2012 βαρύτατα τραυματισμένος σε γκαράζ σούπερ μάρκετ στα Γλυκά Νερά Αττικής, ακριβώς δίπλα από τη μάντρα σιδηρικών όπου εργαζόταν. Μετά από 17 μέρες σε εγκεφαλικό κώμα, απεβίωσε. Μία εβδομάδα πριν από το συμβάν, είχε εκμυστηρευτεί στη σύζυγό του ότι το αφεντικό του τον ξυλοκόπησε άγρια. Οπως κατήγγειλε χθες ο Ναΐμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας, ο Αιγύπτιος, που ζητούσε τα χρωστούμενα δεδουλευμένα του, χτυπήθηκε από τον εργοδότη του στον σβέρκο. Ο εργοδότης αρχικά ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει το θύμα αλλά ακολούθως αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ήταν εργαζόμενός του. «Μετά από όλα αυτά, ο δράστης κυκλοφορεί σήμερα ελεύθερος», πρόσθεσε χθες ο κ. Ελγαντούρ.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ