web stats

27.2.13

ευρωπαϊκό φεντεραλιστικό κόμμα - Δελτίο τύπου

 
Δελτίο τύπου για την καταδικαστική απόφαση του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου 2013 (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231237232) ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κρίθηκε ένοχος για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα και του επεβλήθη η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για υπεξαιρέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών. Ένοχοι κρίθηκαν δύο ακόμη συνεργάτες του, ενώ αθώοι κρίθηκαν οι λοιποί κατηγορούμενοι υπάλληλοι του δήμου.
Το Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κόμμα δηλώνει ότι η απόφαση αυτή του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δεν είναι αμετάκλητη. Υπόκειται σε ένδικα μέσα. Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό μήνυμα που απορρέει από την συγκεκριμένη απόφαση είναι ότι από εδώ και στο εξής δεν θα γίνονται ανεκτές παραβατικές συμπεριφορές από πολιτικά πρόσωπα. Τουλάχιστον η ανεξάρτητη δικαιοσύνη οφείλει να προασπίζεται το κράτος δικαίου και τους θεσμούς και να προβαίνει σε γενναίες αποφάσεις, αρκεί οι δικαστικές αποφάσεις να είναι επαρκώς αιτιολογημένες και τεκμηριωμένες. 
Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αν και η ίδια πλήττεται εδώ και χρόνια από ένα κύκλωμα, το λεγόμενο "παραδικαστικό", το οποίο απειλεί την ομαλή λειτουργία του κράτους δικαίου και των θεσμών. Σε προσωπικό επίπεδο τα πρόσωπα που καταδικάστηκαν ενδεχομένως να είναι αθώα και αυτό ενδεχομένως να αποδειχθεί σε μεταγενέστερη δίκη ή ενδεχομένως να επιβληθούν ελαφρύτερες ποινές. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην επιβολή ενοχής και ποινής. Το δικαστήριο είχε υπ' όψη του ολόκληρο τον φάκελο της υπόθεσης. Επομένως, δεν νοείται παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης ούτε υπερβολικής έντασης σχόλια, αλλά ούτε και πρέπει να υπάρχει βιασύνη για να κριθεί η υπόθεση αμετάκλητα. Άλλα δικαστήρια, ανώτερα και με εμπειρότερους ανθρώπους και δικαστές στην σύνθεσή τους, θα κληθούν ενδεχομένως να κρίνουν την υπόθεση. Ενδεχομένως η υπόθεση να φθάσει ως και τον Άρειο Πάγο ή σε άλλο δικαστήριο.
 Η νομική διαδικασία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να τηρηθεί. Ωστόσο, πολιτικά η απόφαση αυτή έχει πολλούς αποδέκτες. Όπως σε κάθε ποινική απόφαση ο σκοπός είναι τόσο η ειδική πρόληψη (συμμόρφωση του δράστη με τις επιταγές της έννομης τάξης, ώστε να μην επαναλάβει την παραβατική του συμπεριφορά) και ο σωφρονισμός όσο και η γενική πρόληψη (συμμόρφωση όσων πολιτών ή πολιτικών σκέπτονται να διαπράξουν ποινικό αδίκημα με τις επιταγές της έννομης τάξης ώστε να μην διαπράξουν τελικά ποινικό αδίκημα). Ελπίζουμε συνολικά η πολιτική κάθαρση να γίνει με ορθολογικό και δίκαιο τρόπο και να αφορά σε όλους τους πολιτικούς όλων των κομματικών αποχρώσεων και όχι επιλεκτικά μόνον ορισμένους. Ευχόμεθα, τέλος, να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις περί δημεύσεως περιουσιών ανθρώπων που αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα και ιδίως πολιτικών, ώστε οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών που έχουν υποστεί τρομερές μειώσεις μισθών και συντάξεων να μην πάνε χαμένες αλλά να συνδυαστούν με μία γενικότερη αίσθηση δικαιοσύνης, ώστε "τα κλεμμένα" να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, στους Έλληνες πολίτες, σε όλους εμάς.
 ευρωπαϊκό φεντεραλιστικό κόμμα