web stats

25.2.13

Απόπειρα απόδρασης Βλαστού: Απείλησαν με όπλο το πλήρωμα του ελικοπτέρου


Από τις έρευνες της ΕΛΑΣ δεν προέκυψε εμπλοκή του πληρώματος στην απόπειρα απόδρασης των βαρυποινιτών από τις φυλακές Τρικάλων με επικεφαλής τον Παναγιώτη Βλαστό. Το πλήρωμα αναγκάστηκε να συμμετάσχει στην απόπειρα υπό την απειλή όπλων και βρέθηκε σε ομηρία.

Οι αρχές είχαν πληροφορηθεί εγκαίρως, και είχαν προετοιμαστεί αναλόγως, για σχέδιο απόδρασης από σωφρονιστικό κατάστημα, αποκάλυψε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

«Είχαμε πληροφορία
ότι είναι κάποιες φυλακές που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, μεταξύ των οποίων και οι φυλακές Τρικάλων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουπακιώτης, μιλώντας το πρωί στο Mega. Ο κ. Ρουπακιώτης μετέβη στις φυλακές Τρικάλων, απ’ όπου αποπειράθηκε την Κυριακή να αποδράσει με ελικόπτερο ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός. Ο υπουργός ενημερώνεται για την πορεία των ερευνών.

Στις φυλακές προσήλθε τη Δευτέρα η Αδαμαντία Αγγελέτου, μία εκ των συνηγόρων του Βλαστού, ζητώντας εγγράφως (ο πελάτης της) να διακομισθεί σε νοσοκομείο. Υποστήριξε μέσω του ΣΚΑΪ ότι στις φυλακές δεν μπορεί να δει τον πελάτη της, δεν έχει πρόσβαση στον ιατρικό του φάκελο ενώ στις φυλακές δεν είναι δυνατό να γίνουν οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις.

Εντωμεταξύ, οι αρχές εντόπισαν στην πτέρυγα Α2 των φυλακών, ένα πιστόλι, το οποίο φέρεται να ήταν στην τσάντα που πέταξε ο ένας δράστης από το ελικόπτερο.

Την Κυριακή ένα ελικόπτερο προσέγγισε τις φυλακές στις 16:45, οπότε οι φρουροί δέχθηκαν πυρά από τους επιβαίνοντες στο σκάφος.

Στο χώρο έχουν βρεθεί τουλάχιστον 500 κάλυκες, γεγονός που καταδεικνύει την σφοδρότητα της συμπλοκής. Οι συνεργοί του βαρυποινίτη Βλαστού έφεραν βαρύ οπλισμό (δυο υποπολυβόλα Uzi, ένα τυφέκιο τύπου «Καλάσνικοφ») και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Όλοι οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο συνελήφθησαν, ενώ τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη εποπτεύει η αρμόδια εισαγγελέας.

Ο Βλαστός έχει καταδικαστεί δυο φορές σε ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή του στο λεγόμενο «συνδικάτο του εγκλήματος, ενώ κατηγορήθηκε για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Ο Βλαστός είχε προσπαθήσει να αποδράσει και πάλι από τις φυλακές (τότε του Κορυδαλλού) στις 12 Δεκεμβρίου του 2011 και μάλιστα είχε κρατήσει ομήρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη επιχείρηση απόδρασης από τις φυλακές με ελικόπτερο. Οι δύο προηγούμενες ήταν των Β. Παλαιοκώστα και Αλκετ Ριζάι, το 2006 και το 2009.