web stats

29.1.13

Φαρισαϊσμός

Φαρισαϊσμός Ν.Δ. με αφορμή την πρόταση Κουράκη για τη μισθοδοσία του κλήρου
Παπαγιάννης Κώστας
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/01/2013
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έκανε η Ν.Δ., με αφορμή την πρόταση του Τ. Κουράκη για χρηματοδότηση των ιερέων μόνο από τους πολίτες που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση ότι επιθυμούν κάτι τέτοιο, στο πλαίσιο της καθημερινής πια τακτικής του (συγ)κυβερνώντος κόμματος για επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επί παντός επιστητού, με στόχο την αλλαγή της ατζέντας από τα βασικά ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής. Έξι μέρες μετά
την παρέμβαση του Τ. Κουράκη στο συνέδριο «Εκκλησία κι Αριστερά», η Ν.Δ. σύγκρινε την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με «τα πιο σκληρά χρόνια των απολυταρχικών, σταλινικών καθεστώτων, όπου διώκονταν οι πιστοί, ή την τουρκοκρατία, όπου και διώκονταν, αλλά και φορολογούνταν κατ’ αποκλειστικότητα μόνον οι χριστιανοί», ενώ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ «έστω με καθυστέρηση πολλών ετών, και με λάθος τρόπο, ανατρέπει την απόλυτη θέση του κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες».


Ο Συνασπισμός υπογράμμισε ότι η πρόταση του Τ. Κουράκη είναι «προσωπική», αλλά «όχι καινοφανής», αφού στο παρελθόν «έχει υιοθετηθεί τόσο από τον ΥΠ.ΟΙΚ κ. Στουρνάρα, όσο και από άλλα στελέχη που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες» και τόνισε ότι «η Ν.Δ. δεν διστάζει να εμπλέξει στους βρόμικους σχεδιασμούς της ακόμα και την Εκκλησία, να την εντάξει και αυτήν σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στοχοποίησης της Αριστεράς, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας».

Ο Τ. Κουράκης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των πιστών, αλλά «απλώς αλλάζει ο τρόπος είσπραξης των χρημάτων που ούτως ή άλλως συνεισφέρουν οι πολίτες μέσω της φορολογίας, αναλόγως των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων». Για το ίδιο ζήτημα ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΝ, Δ. Βίτσας, τόνισε ότι «ο διαχωρισμός Εκκλησίας - κράτους θα έχει μια κόκκινη γραμμή, ότι εμείς απόλυτα θα εξασφαλίσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις του κατώτερου και του μεσαίου κλήρου» και πρόσθεσε ότι «ο Τ. Κουράκης είπε την ίδια άποψη, επανέφερε το ζήτημα κατά τα ιταλικά πρότυπα και δεν έβαλε σε καμία περίπτωση διαδικασίες νέας φορολόγησης».

Αρνητικές αντιδράσεις από την Εκκλησία
Από τη μεριά της Εκκλησίας οι πρώτες αντιδράσεις στην πρόταση Κουράκη ήταν αρνητικές. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος χαρακτήρισε την πρόταση «πολιτική κουταμάρα» κι αναρωτήθηκε αν «είναι δυνατόν να λέμε τέτοιες απόψεις τη στιγμή που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις συνέπειες αυτής της κρίσεως;», ενώ, πιο επιθετικός, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ υποστήριξε ότι «θέλουν να αποχριστιανοποιήσουν το έθνος, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά και το ΚΚΕ δεν θέλουν τη συμπόρευση του έθνους και της Εκκλησίας». Ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ υπογράμμισε ότι «αυτοί που πολέμησαν τον Χριστόδουλο σήμερα τον ακολουθούν. Ενώ βγήκε το θρήσκευμα από την ταυτότητα, ο κ. Κουράκης προτείνει να μπει στη φορολογική δήλωση ώστε να φορολογούνται οι χριστιανοί».

ΠΑΣΟΚ, ΑΝ. ΕΛ. και Χρυσή Αυγή κατά της πρότασης Κουράκη
Στη συζήτηση παρενέβησαν ακόμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που καταδίκασαν «αυτή την αλλόκοτη στάση που δηλοί ασέβεια και παντελή έλλειψη κατανόησης του άρρηκτου δεσμού ελληνισμού και ορθοδοξίας», καθώς και το ΠΑΣΟΚ που υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλο θεσμικό λάθος (συντηρητικού βεβαίως χαρακτήρα) να ξαναγυρίζουμε σε πρακτικές καταγραφής και διλλήματα δήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων, ιδίως όταν αυτό συνοδεύεται από φορολογικό κόστος».
Προκλητική ήταν η παρέμβαση της Χρυσής Αυγής που, με το γνωστό της ύφος, ζήτησε «να πληρώνουν οι συριζαίοι τον παχυλό βουλευτικό μισθό του Κουράκη και τα εκατομμύρια της επιχορήγησης που εισπράττει το κόμμα τους».


Γ. Στουρνάρας: Σε καμιά χώρα δεν πληρώνει το κράτος τους μισθούς των ιερέων
Σχολιάζοντας τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ότι κι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, είχε εκφράσει στο παρελθόν παρόμοιες με τον Τ. Κουράκη απόψεις, το υπουργείο Οικονομικών έβγαλε ανακοίνωση στην οποία επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από τις απόψεις που είχε εκφράσει ο υπουργός ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ, πριν από δεκαέξι μήνες στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωταγωνιστές». «Ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε το τι ισχύει σε μια άλλη χώρα, χωρίς να προτείνει να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα» υποστήριξε το υπουργείο, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ότι «επιχειρεί να εμπλέξει τον υπουργό Οικονομικών διαστρεβλώνοντας τα λεγόμενά του».
Το παράδοξο όμως είναι ότι με βάση το απόσπασμα από τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα, που παραθέτει το ίδιο το υπουργείο, δεν προκύπτει απλός σχολιασμός μιας ευρωπαϊκής πραγματικότητας, αλλά κατάδειξη ενός «προβλήματος» από το στόμα ενός τεχνοκράτη που δεν είχε γίνει ακόμα πολιτικός. Συγκεκριμένα, ο Γ. Στουρνάρας είχε επισημάνει ότι «ξέρετε ότι το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν συμβαίνει πουθενά αλλού αυτό. Εγώ νόμιζα ότι στην Ιταλία, για παράδειγμα, με τη μεγάλη παράδοση του καθολικισμού, το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν ισχύει. Απλά σου λέει στη φορολογική σου δήλωση, θέλεις το 0,5% να πάει για τους μισθούς των ιερέων;»

Μάλιστα, αν δει κανείς όλο το απόσπασμα, ο Γ. Στουρνάρας εντάσσει το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου στο γενικότερο «πρόβλημα» δημοσιονομικών παραφωνιών, όπως την απόδοση συντάξεων σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.
avgi.gr