web stats

13.12.11

Έληξε αναίμακτα η ομηρεία στο Κορυδαλλό, παρέδωσαν τα όπλα τους οι βαρυποινίτες

Μετά από ένα πολύωρο θρίλερ με διαπραγματεύσεις από τη διεύθυνση των φυλακών, παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον  βαρυποινίτη, Παναγιώτη Βλαστό και καταδικασθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, έληξε αναιμακτα η ομηρεία στις φυλακές Κορυδαλλού.  Δέκα λεπτά μετά τις
έντεκα το βράδυ ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός  -και οι συνεργοί του - άφησαν ελεύθερους τους ομήρους που κρατούσαν από το απόγευμα. Οι κρατούμενοι παρέδωσαν τα όπλα τους και μαχαίρια κουζίνας που είχαν μαζί τους.
Νωρίτερα, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι κρατούμενοι - ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός, γνωστός από το «Συνδικάτο του Εγκλήματος» και την απαγωγή του εφοπλιστή  Παναγόπουλου και οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», Χρήστος Τσάκαλος, Μιχάλης και Γιώργος Νικολόπουλος - υπό την απειλή όπλου, πήραν ομήρους τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους και πολίτες στην αίθουσα του επισκεπτηρίου των φυλακών.
Η προσπάθεια απόδρασης έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου, όπου ο Βλαστός και οι συνεργοί του επιχείρησαν να περάσουν εκτός φυλακών, αλλά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τους απέτρεψαν την τελευταία στιγμή. Μετά την αποτυχία της προσπάθειάς τους, ο Βλαστός και οι συνεργοί του κράτησαν ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους υπό την απειλή όπλων που, άγνωστο πώς, βρέθηκαν στην κατοχή τους. Κατά τον αποκλεισμό του χώρου από τις αστυνομικές δυνάμεις εγκλωβίστηκαν εκεί και συγγενείς κρατουμένων που είχαν βρεθεί για το τακτικό επισκεπτήριο.
Ειδικότερα, οι δράστες κράτησαν ως ομήρους τρεις σωφρονιστικούς υπάλληλους, ενώ άλλοι 25 συγγενείς κρατουμένων που βρίσκονταν την ώρα της προσπάθειας για απόδραση στον χώρο του επισκεπτηρίου, παρέμειναν εγκλωβισμένοι μέχρι τις 11 το βράδυ.
Αίτημα των δραστών ήταν η αποφυλάκισή τους. Οι κρατούμενοι ζήτησαν να παραδώσουν στη δημοσιότητα κείμενο με αιτήματά τους για τις άθλιες, όπως τις χαρακτηρίζουν, συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, αλλά και να συζητήσουν τα σχετικά θέματα με τους αρμόδιους των φυλακών και του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Όσον αφορά το όπλο, υπάρχουν δύο σενάρια για το πως βρέθηκε στα χέρια του Π. Βλαστού. Το πρώτο αναφέρει ότι του δόθηκε από συγγενή κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου και το δεύτερο ότι το απέσπασε από δεσμοφύλακα, κατά τη διάρκεια συμπλοκής.
Στην περιοχή των φυλακών βρίσκονται ακόμη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες των ΕΚΑΜ, αλλά και ασθενοφόρα για κάθε ενδεχόμενο.
«Οι συγγενείς των κρατουμένων δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα»

Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Μιχ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι το όπλο, όπως και τα κινητά τα βρίσκουν μόνοι τους, λέγοντας  ότι στόχο είχαν να παραδώσουν τα αιτήματά τους και να αποχωρήσουν οι 25 επισκέπτες και 3 δεσμοφύλακες, που είχαν ως ομήρους.

«Για να μπορέσει να ξεκινήσει η επεγκλώβιση των ομήρων, πρέπει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μέσω του διευθυντή των φυλακών και εισαγγελέα», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να συνομιλήσουμε με αστυνομία».

Τα αιτήματά τους αφορούν κυρίως τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές. «Δεν υπάρχει σαφή προϋποθεση για χορήγηση αναστολών, ο κόσμος δεν παίρνει άδειες. Είναι απαράδεκτα» είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Βλαστός συνελήφθη τον Ιούνιο του 1998, μετά από αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς στο Μοσχάτο. Οι  κατηγορίες που τον βάραιναν ήταν: δολοφονίες, απόπειρες, εκβιασμοί, σύσταση συμμορίας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, ληστείες και διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση. Επίσης ο Βλαστός φέρεται ότι είναι εγκέφαλος της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και θεωρείται από τους πλέον επικίνδυνους κακοποιούς διεθνώς.
Η δίκη για το «Συνδικάτο του Εγκλήματος» είναι σε εξέλιξη, και συγκεκριμένα στο στάδιο αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης. Ο εισαγγελέας της έδρας έχει προτείνει για την ενοχή του Π. Βλαστού.
Οι τρεις νεαροί που έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση, βρίσκονται έγκλειστοι στην Α’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατήθηκε τις τελευταίες μέρες και ο γνωστός βαρυποινίτης, λόγω της παρουσίας του στην Αθήνα για τη δίκη της απαγωγής Παναγόπουλου.