web stats

25.11.11

Ηλεκτρο-σοκ για το χαράτσι στην κυβέρνηση

* Κόλαφος για την κυβέρνηση η απάντηση του επιτρόπου Ότιγκερ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή
* Η ΔΕΗ δεν δικαιούται να κόβει για το χαράτσι το ρεύμα που έχει πληρωθεί, υπογραμμίζει ο επίτροπος Ενέργειας

* Επέμβαση των ΜΑΤ στο κέντρο της ΔΕΗ στη Μεσογείων και σύλληψη 15 συνδικαλιστών, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος

Διπλά έκθετη η κυβέρνηση από την επιμονή της να επιβάλει χαράτσι στα ακίνητα και να εμπλέξει τη ΔΕΗ στα διαδικασία είσπραξης. Μετά τη θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό, η αποδοκιμασία έρχεται τώρα από τις Βρυξέλλες, όπου ο Ευρωπαίος επίτροπος Ότιγκερ, απαντώντας σε δήλωση του Ν. Χουντή, ξεκαθάρισε ότι "η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια είναι υποχρέωση των κρατών-μελών και δεν εξαρτάται από τις φορολογικές υποχρεώσεις".

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια η εμπλοκή της ΔΕΗ, η κυβέρνηση αναζητεί άλλους τρόπους είσπραξης, αλλά για τη δεύτερη δόση. Επίσης, επιχειρεί να κατασιγάσει τις αντιδράσεις διοχετεύοντας πληροφορίες ότι θα εξαιρεθούν ορισμένες κατηγορίες ατόμων με ειδικές ανάγκες από την υποχρέωση καταβολής της εισφοράς.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση επιστρατεύει τα ΜΑΤ και ποινικοποιεί τον αγώνα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Χθες συνελήφθησαν 15 συνδικαλιστές για παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, επειδή μετείχαν στην κατάληψη του κτηρίου της ΔΕΗ στη Μεσογείων. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν να γίνει αμέσως η δίκη στο Αυτόφωρο, όμως οι μάρτυρες κατηγορίας διευθυντές της ΔΕΗ δεν παρέστησαν, με αποτέλεσμα η δίκη να διακοπεί για την Τετάρτη.
Οι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος, ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ασκήσουν έφεση αν καταδικασθούν.
Συνήγορος του Πολίτη: Επαχθές μέτρο η διακοπή του ρεύματος