web stats

20.10.11

Νεκρός 53χρονος συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ

Δραματικές διαστάσεις πήραν οι εξελίξεις μετά τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της μεγαλειώδους συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίζεται το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής. Ένας 53χρονος διαδηλωτής, που μεταφέρθηκε στο «Ευαγγελισμό», κατέληξε από ανακοπή καρδιάς. Το θύμα ήταν συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ.
Νωρίτερα, μέλη του ΠΑΜΕ, που είχαν ως στόχο την περικύκλωση της Βουλής, συγκρούστηκαν με κουκουλοφόρους. Η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών, ενώ η πλατεία Συντάγματος μετατράπηκε και σήμερα σε πεδίο μάχης. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το ΠΑΜΕ αποφάσισε αργά το απόγευμα να αποχωρήσει τελικά προς την Πανεπιστημίου.
Το tvxs.gr μετέδωσε και σήμερα τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στους δρόμους και τις πλατείες.
20:22 - Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το νεκρό διαδηλωτή: «Περί ώρα 16:00 εντός του Ζαππείου άτομο πλησίασε Αξιωματικό αστυνομικής δύναμης και τον ενημέρωσε ότι αισθάνεται αδιαθεσία και κάθισε σε παγκάκι που ήταν δίπλα στον Αξιωματικό. Στο σημείο προσήλθαν και άλλα τρία (3) άτομα που προσπάθησαν να τον βοηθήσουν, ενώ ο Αξιωματικός την 16.07 ώρα τηλεφώνησε στο ΕΚΑΒ. Περί ώρα 16:23 έφθασε στο σημείο σταθμός του ΕΚΑΒ με δίκυκλο και την 16:30 ώρα ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Από τις πρωινές ώρες της σήμερα μέχρι την 17:00΄ ώρα, δεν επιχείρησαν αστυνομικές δυνάμεις επί της οδού Αμαλίας, από τη διασταύρωσή της με την οδό Όθωνος και μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Όλγας καθώς και στην περιοχή του Ζαππείου όπου και δεν έγινε χρήση οποιουδήποτε χημικού ή άλλων μέσων».
Λίγη ώρα νωρίτερα, απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι διαδηλωτές από την πλατεία Συντάγματος, που απωθήθηκαν από την αστυνομία προς την Πανεπιστημίου.
19:41 - Η αστυνομία επιχειρεί να απομακρύνει τις λίγες εκατοντάδες των διαδηλωτών που έχουν παραμείνει μπροστά από τη Βουλή.

19:36 - Ο κόσμος συρρέει και πάλι στην πλατεία Συντάγματος. Μικροσυμπλοκές στο Μοναστηράκι.
19:27 -  «Οι καιροί των ροπαλοφόρων του ΚΚΕ πέρασαν ανεπιστρεπτί, όπως πέρασε και η εποχή που έκοβαν χέρια και έβγαζαν τα μάτια των ανήμπορων αρχειομαρξιστών και τροτσκιστών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, χαρακτηρίζοντας το ΚΚΕ αποκλειστικά υπεύθυνο για τα σημερινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας. Περισσότερα εδώ
19:18 - Συγκρούσεις αυτή την ώρα επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου έχουν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
19:14 - Εισαγγελική παρέμβαση για τα αίτια θανάτου του 53χρονου διαδηλωτή.
19:10 – Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 24 προσαγωγές, οι 6 από τις οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Παράλληλα, 6 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.
19:01 - Μεγάλη έφοδος δυνάμεων των ΜΑΤ, που ώθησε τους διαδηλωτές προς τα Προπύλαια, αλλά και προς τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Πλάκα. Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης, αποπνικτική η κατάσταση στο κέντρο. Άδεια και πάλι η πλατεία Συντάγματος.

18:55 - Φωτιά σε κατάστημα στην Καπνικαρεάς. Η Πυροσβεστική δυσκολεύεται να προσεγγίσει το σημείο.
18:52 - Για «συγκεκριμένες ομάδες κουκουλοφόρων, οι οποίες επιχείρησαν να στραφούν εναντίον δυνάμεων του κινήματος», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «την αντικειμενικά προβοκατόρικη δράση τους την γνωρίζουμε και την έχουμε καταδικάσει». Σχετικά με τις δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα (βλέπε 16:40), σημειώνει πως «σε σχέση με τις σημερινές δηλώσεις της κ. Παπαρήγα, το μόνο σχόλιό μας είναι πως σήμερα οι διαχωριστικές γραμμές δεν είναι ανάμεσα στις δυνάμεις του λαϊκού κινήματος».
18:44 – Νέος γύρος συγκρούσεων μπροστά από την πλατεία Συντάγματος, με ρίψη δακρυγόνων και κρότου λάμψης και βομβών μολότοφ. Παρά τα επεισόδια, ο κόσμος δεν αποχωρεί από την περιοχή.

18:32 - Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο 53χρονος διαδηλωτής μεταφέρθηκε από την Αίγλη Ζαππείου, χωρίς σφυγμούς και χωρίς να φέρει οποιοδήποτε τραύμα. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 50 λεπτά, ανεπιτυχώς, και τελικά κατέληξε από ανακοπή καρδιάς. Σε ερώτηση για το αν ευθύνεται για το θάνατό του η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, οι γιατροί αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.
Παράλληλα, επιβεβαιώνεται πως το θύμα ήταν ο αναπληρωτής γραμματέας του συνδικάτου οικοδόμων Βύρωνα, που συμμετείχε στην περιφρούρηση της πορείας του ΠΑΜΕ.
18:25 - Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως ο άτυχος 53χρονος δεν είχε τραυματιστεί, αλλά ένιωσε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Σύνταγμα και τελικά κατέληξε από ανακοπή καρδιάς όταν μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό».
18:18 - Ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως ο 53χρονος διαδηλωτής, που κατέληξε, ήταν αναπληρωτής γραμματέας του συνδικάτου οικοδόμων Βύρωνα, που συμμετείχε στην περιφρούρηση της πορείας του ΠΑΜΕ.
18:12 - Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος, με εξαίρεση κάποιες μικροσυμπλοκές σε στενά της Ερμού και της Μητροπόλεως, όπου έχουν στηθεί κάποια οδοφράγματα από κάδους σκουπιδιών, στους οποίους έχουν βάλει φωτιά. Στη Β. Σοφίας και την Αμαλίας παραμένουν διαδηλωτές.
17:55 - Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ο άτυχος άντρας είχε ιστορικό καρδιοπάθειας και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα χημικά που εισέπνευσε επιβάρυναν την κατάστασή του. Επί 50 λεπτά οι γιατροί του έκαναν ανάνηψη χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.
17:42 - Ο 53χρονος διαδηλωτής, οικοδόμος στο επάγγελμα, που μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» με τραύμα στο κεφάλι από πέτρα, πέθανε από ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Περισσότερα από 35 άτομα τραυματίστηκαν σήμερα, μεταξύ των οποίων και ένας που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

17:33 - «Την αγωνιστική παρουσία των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και της νεολαίας στις διήμερες πανελλαδικές συγκεντρώσεις», χαιρετίζει η Δημοκρατική Αριστερά και επισημαίνει ότι «καμία πράξη βίας, δεν μπορεί να αμαυρώσει τις ογκώδεις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού σε όλη τη χώρα».

«Οι μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών αποτελούν ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά και προς την ηγεσία της ΕΕ για αλλαγή πορείας», τονίζει η ΔΗΜΑΡ και καταλήγει: «Η υπεράσπιση της μισθωτής εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους, αποτελεί τη σταθερή διεκδίκηση για τις δυνάμεις της προόδου και της αριστεράς».
17:16 - Οι συγκρούσεις έχουν μεταφερθεί αυτή την ώρα στα στενά της Πλάκας. Πέντε άτομα προσήχθησαν πριν από λίγη ώρα. Μικρή μερίδα διαδηλωτών παραμένει στην πλατεία Συντάγματος.

17:07 – Οι δυνάμεις των ΜΑΤ αναπτύσσονται μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στον «Ευαγγελισμό» ανέρχονται σε 40, οι οποίοι φέρουν τραύματα και εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο, ουδείς διατρέχει κίνδυνο.
17:00- Αποχωρεί συντεταγμένα το ΠΑΜΕ αυτή την ώρα από την πλατεία Συντάγματος με πιθανή κατεύθυνση τα Προπύλαια. Συγκρούσεις αυτή την ώρα ΜΑΤ και κουκουλοφόρων στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και στην Φιλελλήνων. "Κυνήγι" ΜΑΤ και κουκουλοφόρων επίσης στα στενά της Πλάκας
16:50- Εδώ και αρκετή ώρα κυκλοφορούν φήμες ότι ένας από τους τραυματίες είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ωστόσο, τίποτα ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Επισήμως, από τον Ευαγγελισμό μιλούν για 16 τραυματίες όμως γύρω από την πλατεία Συντάγματος υπάρχουν δεκάδες τραυματίες και οι γιατροί που βρίσκονται εκεί απευθύνουν έκκληση να περάσουν ασθενοφόρα.
16:40- Aλέκα Παπαρήγα: ΣΚΑΙ και "Κόκκινο" παραπληροφορούν. Διάφοροι αναρχοφασίστες απειλούσαν από χθες μέσω site και προειδοποιούσαν για επίθεση εναντίον των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η πρόεδρος του ΚΚΕ κατήγγειλε τις δολοφονικές όπως είπε επιθέσεις των κουκουλοφόρων εναντίον των μελών του ΠΑΜΕ και τόνισε ότι η συντονισμένη επίθεση απέτυχε.Παράλληλα τόνισε ότι η όποια επίθεση των κουκουλοφόρων που όπως είπε υποστηρίζονται από κρατικές και παρακρατικές οργανώσεις. Επίσης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον συγκεκριμένων ΜΜΕ που έκαναν λόγο για εμφύλιο πόλεμο τονίζοντας ότι το ΠΑΜΕ προστάτευσε την συγκέντρωση στην προκλητική στάση των κουκουλοφόρων.
16:30- Περισσότερα από 40.000 άτομα συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Σύνταγμα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
16:25- Ηρέμησαν τα πνεύματα στο Σύνταγμα με σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης. Επιστρέφει ο κόσμος.
16:18 – «Δυνάμεις εχθρικές στο εργατικό και λαϊκό κίνημα επιχείρησαν να χτυπήσουν και να προβοκάρουν τη μεγάλη διαδήλωση έξω από τη Βουλή. Το ΠΑΜΕ, τα σωματεία, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, τους αντιμετώπισαν με αποφασιστικότητα. Οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί άνοιξαν λογαριασμούς με το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Ας έχουν υπόψη τους ότι το εργατικό-λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη και την πείρα, για να τους κόψει το χέρι», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.
16:07 - Στους 6 οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος φέρεται να δέχτηκε πέτρα στο κεφάλι. Ο τραυματίας, η κατάσταση του οποίου είναι και η πιο σοβαρή, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο κόσμος έχει ξαναγυρίσει στην πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσει μέχρι αργά το βράδυ, οπότε και ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο, όπως είχε ανακοινωθεί από την αρχή της κινητοποίησης.
15:48 - Οι διαδηλωτές που είχαν απομακρυνθεί από την πλατεία λόγω των συγκρούσεων, επιστρέφουν στο σημείο από τα γύρω στενά, αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κινητοποίηση.
15:44 - Επί της οδού Όθωνος έχουν παραταχθούν αστυνομικές δυνάμεις. Παράλληλα, μια διμοιρία έχει παραταχθεί μπροστά από τους τραυματίες στην πλατεία Συντάγματος. Οι γιατροί προσπαθούν να πείσουν τους αστυνομικούς να φύγουν από το σημείο προκειμένου να μην γίνουν στόχος. Αυτή την ώρα, 4 άτομα δέχονται τις πρώτες βοήθειες.
15:39 - Ανασύνταξη των μπλοκ του ΠΑΜΕ στην Πανεπιστημίου, την Αμαλίας και μέχρι την Όθωνος. Αρκετοί διαδηλωτές ωστόσο έχουν αποχωρήσει. Η κατάσταση είναι ήδη αποπνικτική από τη χρήση χημικών. Για την ώρα φαίνεται να επικρατεί σχετική ηρεμία.

15:30 - Ρίψη χημικών από την αστυνομία στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας και μπροστά στη Φιλελλήνων.

15:22 - Νέα αντεπίθεση της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ προς τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι απωθήθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου.

15:12 - Ένας διαδηλωτής φέρεται να τραυματίστηκε σοβαρά. Σύμφωνα με τους διασώστες του Ερυθρού Σταυρού στην πλατεία Συντάγματος, ο τραυματίας φέρει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

14:57 - Αντεγκλήσεις κουκουλοφόρων και μελών του ΠΑΜΕ, με τους τελευταίους να προσπαθούν να απωθήσουν τους πρώτους. Ρίψη βόμβας μολότοφ μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια». Σημειώθηκε σύρραξη με ρίψη αντικειμένων. Η αστυνομία αντέδρασε μετά από αρκετή ώρα κάνοντας χρήση χημικών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν και τραυματίες.
Μικρής έκτασης επεισόδια και στην οδό Αθηνάς, όπου πυρπολήθηκε μηχανή διερχόμενου οδηγού. Τέσσερα άτομα προσήχθησαν.

14:48 - Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών ΤΩΡΑ. Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στην περιφρούση του ΠΑΜΕ. Ο κόσμος που βρίσκεται μπροστά στην Βουλή υποχωρεί...

13:50 - Υπερβολικό;

13:45 - "Προτεινω να απολυσουν τα Ματ παραυτα και να προσλαβουν το Παμε που παει κι ερχεται", γράφει κάποιος στο ίντερνετ αναφερόμενος στην αποτελεσματική περιφρούρηση της συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
13:16 - Σχόλιο στο twitter για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που παρά τις επιφυλάξεις τους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο: "H κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα μετονομαστεί σε κοινοβουλευτική ομάδα της ..."τελευταίας φοράς"!"
13:05 - H Βάσω Παπανδρέου που φερόταν αποφασισμένη να καταψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι τελικά θα υπερψηφίσει. Η απόφαση της ήρθε μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος αυτή την ώρα συναντά και τη Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 37. Δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε νωρίτερα, στην ομιλία στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας τους βουλευτές του κόμματος να υπερψηφίσουν και κατ' άρθρο το πολυνομοσχέδιο.