web stats

19.10.11

Η Ελλάδα σε 40 "απεργιακά" κύματα

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σχεδόν κάθε ημέρα από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές, που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική. Διαβάστε στο NEWS 247 ποιοι, πότε και για πόσο προχώρησαν σε απεργίες και στάσεις εργασίας

Με αφορμή την κορύφωση των κινητοποιήσεων ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο, το NEWS 247 θυμάται τις κινητοποιήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την εβδομάδα που διανύουμε, οπότε και οργανώνεται η "μητέρα" όλων των απεργιών, η 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 19 και 20 Οκτωβρίου.
Εκπαίδευση
Πρώτοι των «χορό» των κινητοποιήσεων ανοίγουν οι φοιτητές. Από την 1 μέχρι  και τις 28 Σεπτεμβρίου, φοιτητές αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου του υπουργείου παιδείας για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ο οποίος υπερψηφίστηκε στη Βουλή, με τη συναίνεση και της ΝΔ, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας περίπου 150 σχολές σε όλη τη χώρα.
Στις 20 Σεπτεμβρίου, στο «χορό» μπαίνουν και οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων, με καταλήψεις, αρχής γενομένης από την πόλη της Πάτρας και των γύρω περιοχών.
Δύο ημέρες αργότερα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) κηρύσσει 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενη για τα αυξανόμενα προβλήματα στα σχολεία και ζητώντας ενιαίο μισθολόγιο, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% και προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών στα σχολεία.
Στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στις 5 Οκτωβρίου, η ΟΛΜΕ και οι καθηγητές των ΤΕΙ, συμμετέχουν δυναμικά, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό στα Τεχνολογικά Ιδρύματα και ζητώντας τον διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών εκπαιδευτικού προσωπικού, που εκκρεμεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και την άμεση προκήρυξη των θέσεων που εκκενώθηκαν λόγω συνταξιοδότησης.
Μετά από μία εβδομάδα σχεδόν «ηρεμίας», στις 11 Οκτωβρίου, οι εκπαιδευτικοί κηρύσσουν 4ωρη στάση εργασίας και στις 15 Οκτωβρίου ανακοινώνουν την πραγματοποίηση καθημερινών στάσεων εργασίας στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 19 – 20 Οκτωβρίου, με κυρίαρχα αιτήματα «τη μη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση».
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας χαρακτηρίζει μάλιστα την εβδομάδα 17 – 21 Οκτωβρίου ως «εβδομάδα δράσης και απεργιακών κινητοποιήσεων», ενώ το ΔΣ της Ομοσπονδίας εισηγείται στις Γενικές Συνελεύσεις τη συνέχιση του αγώνα με κινητοποιήσεις διαρκείας, αμέσως μετά τη 48ωρη απεργία της 19ης και 20ης του Οκτώβρη.
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

 Σχεδόν με το «καλημέρα», στις 2 Σεπτεμβρίου, η Αθήνα μένει χωρίς μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, μετά την απόφαση των εργαζομένων να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία.
Στις 6 Σεπτεμβρίου, μετρό και ΗΣΑΠ κηρύσσουν στάση εργασίας, ενώ στις 22 του ίδιου μήνα, όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τραβούν χειρόφρενο ξανά για 24 ώρες, αντιδρώντας στις μετατάξεις και τις περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση.
Στις 26 Σεπτέμβριος για 4 ώρες ακινητοποιούνται λεωφορεία και τρόλεϊ με τους εργαζόμενους να πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις, ενώ την ίδια μέρα, οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Προαστιακό και πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στον προωθούμενο θεσμό της εργασιακής εφεδρείας.
Μία ημέρα αργότερα, χειρόφρενο τραβούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Εκείνη την ημέρα «κυκλοφορούν» μόνο ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το τραμ και τα ταξί, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου, δε λειτουργεί κανένα μέσο μεταφοράς.
Χωρίς λεωφορεία και τραμ μένει η Αθήνα και πάλι στις 3 Οκτωβρίου, για 4 ώρες, ενώ στις 5 του μήνα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών συμμετέχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Στις 10 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, τρόλεϊ και λεοφωρεία πραγματοποιούν νέα 24ωρη απεργία, με τα τρένα του ΟΣΕ και τον προαστιακό να είναι τα μόνα μέσα που κυκλοφορούν κανονικά.
Ακίνητα για 48 ώρες παραμένουν τα μέσα μεταφοράς, πλην προαστιακού και ΟΣΕ, στις 13 και 14 Οκτωβρίου, ενώ από 18 έως 20 Οκτωβρίου, ΟΣΕ και Προαστιακός πραγματοποιούν τριήμερη απεργία.
Ταξί

 Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στις 8 Σεπτεμβρίου, οι ιδιοκτήτες ταξί τραβούν και πάλι χειρόφρενο για 24 ώρες, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, για το νέο καθεστώς λειτουργίας του κλάδου, τον τρόπος έκδοσης και την ισχύ των αδειών.
Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε  και μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 76η Διεθνή Έκθεση. Τις επόμενες ημέρες, στις 12 και 13 του μήνα, προχωρούν σε 48ωρη απεργία, ενώ η επόμενη 24ωρη απεργία τους κηρύσσεται για τις 22 Σεπτεμβρίου.
Οι αυτοκινητιστές (ξανα)κηρύσσουν 48ωρη στις 28 και 29 του μήνα, ενώ 24ωρη απεργία πραγματοποιούν και πάλι στις 14 Οκτωβρίου.
Κορυφώνοντας τις  κινητοποιήσεις τους, οι αυτοκινητιστές συμμετέχουν στην πανεργατική 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που είναι προγραμματισμένη για τις 19 και 20 Οκτωβρίου.
Πλοία – αεροπλάνα- τρένα
Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας στις 22 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιώντας στάση εργασίας, στο πλαίσιο της 3ωρης στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ.
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών, συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της 5 Οκτωβρίου, αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και την εργασιακή εφεδρεία, ενώ το παρών δίνουν και οι εργαζόμενοι σε Olympic Air και Aegean Airlines. Προβλήματα στις πτήσεις προκύπτουν και την επόμενη μέρα, λόγω της νέας "λευκής απεργίας" των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Από τις 17 έως και τις 19 Οκτωβρίου, τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, λόγω απεργίας της ΠΝΟ και ΠΕΜΕΝ.
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Εικοσιτετράωρη απεργία κηρύσσουν οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ» στις 2  Σεπτεμβρίου, μετά από απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με αίτημα την άμεση ανάκληση των απολύσεων συναδέλφων.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κηρύσσει 24ωρη απεργία «εξαιτίας της παράνομης, αντεργατικής και κατάφωρα καταχρηστικής συμπεριφοράς του τηλεοπτικού σταθμού ALTER», στις 5 Σεπτεμβρίου, ζητώντας την άμεση εξόφληση των οφειλομένων και την τακτική καταβολή των αποδοχών τους
Στις 15 του ίδιου μήνα, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας, ενώ στις 19 και 20 του μήνα, στην πεντάωρη στάση εργασίας της ΕΡΤ συμπαρίσταται και η ΠΟΕΣΥ, με τρίωρη στάση εργασίας των δημοσιογράφων που εργάζονται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. και Π.Ο.Ε.Σ.Υ. επαναλαμβάνουν τις στάσεις εργασίας στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 26 του μήνα, κηρύσσεται στάσης εργασίας όλων των δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ.
Στις 4 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, την Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης και την Ένωση Τεχνικών Ημερησίου και Περιοδικού Τύπου Θεσσαλονίκης, να διαμαρτύρονται για την ενέργεια της εργοδοσίας να απολύσει δεκαέξι εργαζόμενους.
Όλα τα δημόσια ΜΜΕ προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 13 και 14 Οκτωβρίου, ενώ στις 13 και 14 του μήνα, το ΔΣ της Ε.Σ.Η.Ε.Α., «μπροστά στην αντεργατική και κατάφωρα καταχρηστική συμπεριφορά της εργοδοσίας της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ», αποφασίζει την κήρυξη προειδοποιητικής 4ωρης στάσης εργασίας για τους δημοσιογράφους που εργάζονται εκεί.
Όλα τα δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ κηρύσσουν νέα 3ημερη απεργία από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου, ενώ δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ΜΜΕ απεργούν στις 18 του μήνα, σύμφωνα με απόφαση των Ενώσεων των εργαζομένων.
Γιατροί
Στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κηρύσσει πανελλαδική απεργία όλων των γιατρών όλων των κλάδων, ενώ στις 29 του μήνα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία κηρύσσει 24ωρη απεργία, με τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας να προχωρούν σε κατάληψη του υπουργείου Υγείας, αντιδρώντας στην εργασιακή εφεδρεία και τις περικοπές μισθών και συντάξεων.
Στάση εργασίας πραγματοποιούν στις 10 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, ενώ την επόμενη μέρα, πραγματοποιούν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Σωτηρία και Γενικό Κρατικό.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία προχωρά σε στάση εργασίας στις 13 του μήνα, ενώ στις 14 και στις 17 Οκτωβρίου, σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, αντιδρώντας στην κατάργηση οργανικών θέσεων και το καθεστώς εφεδρείας.
Οι γιατροί του Ιδρύματος εξαγγέλλουν ακόμη 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για όλη τη επόμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου.
Δικηγόροι
Από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου, απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους και την προωθούμενη μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε συμβολαιογράφους.
Στις 13 του μήνα, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος προχωρά σε 2ωρη παναττική στάση εργασίας, στο πλαίσιο της «εβδομάδας δράσης 17 – 21 Οκτωβρίου, των δικαστικών υπαλλήλων όλης της χώρας», ενώ τις ίδιες ημέρες πραγματοποιούνται καταλήψεις των δικαστικών μεγάρων όλης της χώρας.
Σωφρονιστικοί υπάλληλοι
Στις 15 Σεπτεμβρίου αρχίζουν από τη δικαστική φυλακή Χανίων οι κινητοποιήσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων, που διαμαρτύρονται για οικονομικά ζητήματα αλλά και για τις απαράδεκτες, όπως τις χαρακτηρίζουν, συνθήκες που επικρατούν μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, με 3ωρες στάσεις εργασίας.
Σε δύο απεργιακές κινητοποιήσεις  προχωρούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις 21 και στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ την επόμενη ημέρα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις φυλακές Αλικαρνασσού προχωρούν σε 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στους μισθούς τους.
Δύο 24ωρες απεργίες εξαγγέλλουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για τις 10 και 12 Οκτωβρίου, καθώς και στάσεις εργασίας στις 11, 13 και 14 του μηνός.
Η Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Κέρκυρας προχωρά σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 7 του μήνα, ζητώντας τα νυχτερινά δεδουλευμένα των υπαλλήλων, καλύτερες συνθήκες εργασίας και αύξηση του αριθμού των εργαζομένων, ενώ συμμετέχει και στη 48ωρη απεργία της 19 και 20 Οκτωβρίου.
Εφοριακοί - τελωνειακοί
Σε 48ωρη απεργία προχωρούν στις 12 και 13 του μήνα οι εργαζόμενοι στις εφορίες και στα τελωνεία, αντιδρώντας ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο.
Οι ομοσπονδίες των εφοριακών, των τελωνειακών και των συλλόγων υπουργείου Οικονομικών, προχωρούν σε δύο 48ωρες απεργίες από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου, ενώ οι τελωνειακοί σε τρεις 48ωρες απεργίες από τις 18 έως και τις 23 Οκτωβρίου αντίστοιχα.
Ξενοδοχειακοί υπάλληλοι
Σε εξάωρες στάσεις εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στις ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου, από τις 5 έως τις 9 Σεπτεμβρίου, μετά από σχετική απόφαση του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού.
Εργαζόμενοι στο Κτηματολόγιο Α.Ε.
Με 24ωρη απεργία αντιδρούν στις 21 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στην Κτηματολόγιο Α.Ε. ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, σε 24ωρη απεργία πραγματοποιούν στις 23 του μήνα.
Εργαζόμενοι στην Ολυμπία Οδό
Το εργοτάξιο του Δρεπάνου κλείνουν στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού, αντιδρώντας στις απολύσεις και στο σταμάτημα του έργου.
Εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»
Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν στις 30 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», διεκδικώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
Εργαζόμενοι της ΠΟΕ – ΟΤΑ

 Δίκυκλα, αυτοκίνητα και απορριμματοφόρα "κατεβάζει" στο κέντρο η ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ με καταλήψεις Δημαρχείων, μπλόκα και συγκεντρώσεις στους δρόμους συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 5 Οκτωβρίου
Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους από τις 9 έως τις 19 Οκτωβρίου, ημέρα της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, απαντούν οι εργαζόμενοι των δήμων της χώρας στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για την εργασιακή εφεδρεία.
Πιο συγκεκριμένα, στις 11 και 14 Οκτωβρίου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιεί στάση εργασίας, ενώ η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) αποφασίζει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον μέχρι την πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 19 Οκτωβρίου.
Υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών
Δεκαήμερη απεργία από τις 17 Οκτωβρίου έως και τις 27 Οκτωβρίου πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών (ΟΣΥΟ), εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ρυθμίσεις για το ενιαίο μισθολόγιο, τις καταργήσεις υπηρεσιών και τα σχέδια για την εργασιακή εφεδρεία.
Εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα στις 11 Οκτωβρίου.
Εργαζόμενοι στα διυλιστήρια όλης της χώρας
Απεργία διάρκειας από τις 11 Οκτωβρίου εξαγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια όλης της χώρας, αντιδρώντας στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.
Εργαζόμενοι σε ρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού
Στις 12 και 13 Οκτωβρίου, παραμένουν κλειστοί για το κοινό οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, λόγω 48ωρης απεργίας των εργαζομένων.
Εργαζόμενοι σε ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΕΥΔΑΠ
Στην ΕΥΔΑΠ πραγματοποιούνται καθημερινές κινητοποιήσεις από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου.
Στις 17 του μήνα, κλιμάκια της Ομοσπονδίας επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Μενίδι, στις Τρίτη 18 Οκτωβρίου προχωρούν σε κατάληψη του Περιφερειακού Κέντρου της ΕΥΔΑΠ, στις 19 Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα της γενικής απεργίας, διοργανώνουν προσυγκέντρωση στην οδό Αθηνάς  και στις 20 Οκτωβρίου, συγκέντρωση στο κτήριο της διοίκησης στην οδό Λαοδικείας και πορεία στη Βουλή.
* Βαρομετρικό χαμηλό
Από την 1 Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε και ουσιαστικά αποτελεί την κορύφωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων κάθε επαγγελματικού κλάδου, μόλις τρεις ημέρες είναι «νεκρές», την 1η και στις 2 και στις 8 Οκτωβρίου, οπότε δεν πραγματοποιείται καμία κινητοποίηση, ούτε στάση εργασίας ούτε απεργία.
* Βαρομετρικό υψηλό
Στις 20 Σεπτεμβρίου η Εκτελεστική Επιτροπή  της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιεί μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Η 5η Οκτωβρίου όμως, είναι η μέρα που παραλύουν Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας, καθώς πραγματοποιείται 24ωρη απεργία στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Κέρκυρας, της ΕΡΤ – ΑΠΕ ΜΠΕ, των μηχανικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, των εργαζομένων σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, των δικηγόρων, των εργαζομένων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και φυσικά των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς. ΟΣΕ και προαστιακός τραβούν χειρόφρενο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ΗΣΑΠ, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ πραγματοποιούν στάσεις εργασίας και όχι απεργία εκείνη την ημέρα, προκειμένου να διευκολύνουν τους απεργούς διαδηλωτές να κατέβουν στο κέντρο.
Την ίδια ημέρα αναβάλλονται οι εξετάσεις υποψήφιων οδηγών την περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής, λόγω της συμμετοχής των υπαλλήλων στην 24ωρη απεργία.
apo news247.gr