web stats

26.9.11

στα όρια της εξαθλίωσης!

Τα νοικοκυριά της χώρας βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης καθώς οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία. Για άλλη μια φορά οι συνήθεις ύποπτοι, οι απλοί οικογενειάρχες, είναι αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη



Εικόνες σαν αυτή είναι ήδη καθημερινότητα για πολλούς από τους συνανθρώπους μας που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Άνδρες, γυναίκες ακόμα και παιδιά να ψάχνουν στα υπολείμματα της λαϊκής το τραπέζι της ημέρας. Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι θα αυξηθούν αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους δείχνοντας τη ζοφερή πραγματικότητα. Με μέτρα που ολοένα και αυξάνονται ένα ζευγάρι ιδιωτικών υπαλλήλων έχει ήδη χάσει το ένα τέταρτο των αποδοχών του και ζει ακόμα με την ανασφάλεια της απόλυσης, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι σε λίγο θα υποχρεωθούν να τα βγάζουν πέρα με τα μισά χρήματα.

Παράλληλα, ένας εργένης των 500-600 ευρώ, θυσιάζει δυο μισθούς ενώ οι συντάξεις έχουν υποστεί περαιτέρω μαχαίρι τη στιγμή που ήταν ήδη πενιχρές.
Και σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι είναι άνεργοι, και όπως φαίνεται το νούμερο θα αυξηθεί τρομακτικά.

Ήδη, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, περισσότεροι από 600.000 Έλληνες παζαρεύουν ήδη με τις τράπεζες την αναχρηματοδότηση των δανείων τους, καθώς δεν μπορούν πλέον να αποπληρώσουν δάνεια και κάρτες.
Μάλιστα, το 11%-12% των δανείων έχει σταματήσει να εξυπηρετείται.
Έρχεται ένας βαρύς χειμώνας αφού αν λάβουμε υπόψιν μας όλα τα μέτρα του μνημονίου το οικογενειακό εισόδημα θα μειωθεί από 20% έως και 50%.

Η μείωση του αφορολογήτου βραχνάς του οικογενειάρχη
Σύμφωνα και με "ΤΟ ΒΗΜΑ", η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, αντί για 12.000 ευρώ που ήταν πέρυσι, θα γονατίσει τα νοικοκυριά αφού από αυτή την αλλαγή θα επιβαρυνθούν περισσότεροι οι έγγαµοι µε παιδιά σε σύγκριση µε τους άγαµους - έγγαµους χωρίς παιδιά.
Αυτό συµβαίνει διότι το παλαιό αφορολόγητο κάλυπτε υψηλότερους συντελεστές του 10% που εφαρµόζεται για εισοδήµατα κάτω των 12.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για παράδειγμα, "άγαµος - έγγαµος χωρίς παιδιά θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 700 ευρώ από τη µείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Ο έγγαµος µε ένα παιδί θα επιβαρυνθεί κατά 70 ευρώ παραπάνω σε σχέση µε τον άγαµο, ενώ ο έγγαµος µε τα δύο θα πληρώσει πρόσθετους φόρους κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής του 840 ευρώ.

Εκεί όµως που η αδικία «χτυπάει κόκκινο» είναι στους έγγαµους µε τρία ή περισσότερα παιδιά. Συγκεκριµένα, πέρυσι το αφορολόγητο για έγγαµο µε τρία παιδιά ήταν 23.500 ευρώ και πλέον διαµορφώνεται σε 17.500 ευρώ. Αυτό σηµαίνει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 1.470 ευρώ, ενώ για τον έγγαµο µε τέσσερα παιδιά η επιπλέον επιβάρυνση διαµορφώνεται σε 1.390 ευρώ".