web stats

20.8.11

με μια ματιά

  • Τρία και πλέον χρόνια μετά την καθιέρωση της ελεύθερης, εκτός γάμου συμβίωσης των ετερόφυλων ζευγαριών, η κυβέρνηση προχωρεί στη νομική αναγνώριση της συμβίωσης και των ομόφυλων ζευγαριών.
  •  
  • Βαθειά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι φορολογούμενοι, καθώς θα αρχίσουν οι αποστολές ενιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις έκτακτες εισφορές που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε η εξόφληση να γίνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ.
  • Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με επίκεντρο περιοχή νότια της πόλης της Πάτρας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.
  • Τις αντοχές της θα δοκιμάσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι την περιμένει ένα φθινόπωρο για γερά νεύρα. Το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει αποφασισμένο να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τις εξελίξεις, ωστόσο πίσω από τη δηλωμένη αισιοδοξία κρύβεται έντονη αγωνία για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες με επίκεντρο την οικονομία και τις αντιδράσεις της κοινωνίας.
  • Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση φαίνεται πως εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και να κλείσει το εσωκομματικό «μέτωπο», λίγες μόλις ημέρες πριν ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τις ρυθμίσεις.
Κόσμος
  • Το τέλος της εκεχειρίας με το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς, μετά τις συνεχείς αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών και τις επιθέσεις στην πόλη Εϊλάτ. Από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 14 Παλαιστίνιοι. Την ίδια ώρα, το Κάιρο ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή του στο Ισραήλ, διαμαρτυρόμενο για τον θάνατο πέντε Αιγυπτίων στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στα σύνορα των δύο κρατών.
  • Λίγα 24ωρα διήρκεσε ο τερματισμός των επιχειρήσεων στη Συρία και ο πρόεδρος Άσαντ απάντησε στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας με νέα αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων στις πόλεις όπου οι εξεγερμένοι ζητούν την άμεση αποχώρησή του από την εξουσία. Πυρά βαρέων όπλων ακούστηκαν το πρωί του Σαββάτου στην πόλη Χομς, ενώ σύμφωνα με ακτιβιστές, 34 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά- έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή στη διάρκεια συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Συρίας.
  • Δέκα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη απογειώθηκαν αργά την Παρασκευή από αεροπορική βάση στη νοτιοανατολική Τουρκία για να πραγματοποιήσουν, κατά τα φαινόμενα, νέες νυχτερινές επιθέσεις εναντίον θέσεων των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, αναφέρει το Reuters.
  • Το Ιράκ δέχθηκε να παραμείνουν στο έδαφός του αμερικανικά στρατεύματα μετά το 2011, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίο Πανέτα, συμφωνία την οποία διαψεύδουν οι Ιρακινοί. «Τελικά είπαν το ναι», δήλωσε ο Πανέτα σε συνέντευξή του, «οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν οριστικοποιηθεί», λένε οι Ιρακινοί.
  • Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους κατοίκους της Τρίπολης να αποσύρουν οριστικά κάθε υποστήριξη στο καθεστώς του Καντάφι, την στιγμή οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι συνεχίζουν την προέλασή τους προς τη λιβυκή πρωτεύουσα. Επιχείρηση απεγκλωβισμού εκατοντάδων ξένων που βρίσκονται στην Τρίπολη ετοιμάζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM). To σπίτι του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Καντάφι φέρεται να επλήγη από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς. Τον έλεγχο του Σουρμάν και της πόλης-κλειδί Ζαουίγια πήραν οι αντικαθεστωτικοί, αιματηρές συγκρούσεις στη Ζλιτάν.
Οικονομία
  • Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 15,571 δισ. ευρώ. έναντι του νέου στόχου 16,475 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και ελλείμματος 12,449 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011 που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
  • Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Γουόλ Στριτ μετά από μία εβδομάδα έντονων κλυδωνισμών λόγω των ανησυχιών για την οικονομία της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ. Πάντως, οι αγορές κατάφεραν να συγκρατήσουν την πτώση.
  • Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη στο Παρίσι για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα των δύο χωρών, μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με αντικείμενο την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης.
Αθλητισμός
  • Οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Άστον Βίλα για τον Ζαν Μακούν διακόπηκαν! Όχι, δεν «χάλασε» ο δανεισμός, αλλά οι αγώνες που έχουν να δώσουν οι δύο ομάδες το Σαββατοκύριακο, στάθηκαν εμπόδιο στις επαφές, αφού οι Άγγλοι θέλουν να αφοσιωθούν στο ματς με τη Μπλάκμπερν, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» έχουν το σπουδαίο φιλικό την Κυριακή με την Ίντερ. Τη μεταγραφή του Ανδρέα Τατού από τον Ατρόμητο ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΠΑΕ, αλλά θα παραμείνει στο Περιστέρι για έναν ακόμη χρόνο. Στο μεταξύ, η Μονπελιέ είπε «όχι» στον δανεισμό του Εστράδα και συζητάει μόνο με πρόταση μεταγραφής.
  • Ανακοίνωση, μέσω της οποίας «καταγγέλλει» την στάση της Κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, εξέδωσε η ΠΑΕ Ηρακλής την Παρασκευή. Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με την προσφυγή της στα πολιτικά δικαστήρια.
  • Την ήττα με 3-0 γνώρισε η Ξάνθη από τη Μανίσασπορ στο διεθνές φιλικό που διεξήχθη στο γήπεδο των Πηγαδίων. Οι Τούρκοι άνοιξαν το σκορ μόλις στο 6' με τον Γκοκοτσκλάν και «καθάρισαν» με την υπόθεση νίκη στο τελευταίο τρίλεπτο (88', 90'), όταν οι Ντε Σόουζα και Πρόμις, διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα.