web stats

22.8.11

Καντάφι

Συνελήφθησαν οι γιοι του Καντάφι. Η φρουρά του φέρεται να έχει παραδοθεί. Πλησιάζει η οριστική ήττα για το καθεστώς, με τις συγκρούσεις να έχουν μεταφερθεί στην Τρίπολη. "Δεν θα παραδοθώ" είπε ο Λίβυος ηγέτης σε μήνυμά του


Η αντίστροφη μέτρηση για το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι έχει αρχίσει, με τους εξεγερμένους να έχουν μπει στην Τρίπολη και τις μάχες να συνεχίζονται.
Οι αντικαθεστωτικοί από τη δυτική Λιβύη εισήλθαν τη νύχτα της Κυριακής στην Τρίπολη, όπου τους υποδέχθηκε με ενθουσιασμό το πλήθος, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

"Αντικαθεστωτικοί από την ορεινή περιοχή της Νεφούσα εισήλθαν στη λιβυκή πρωτεύουσα υπό τους ήχους μουσικής στους δρόμους και μεγάλου ενθουσιασμού του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί.

Άμαχοι τρέχανε κατά μήκος της αυτοκινητοπομπής που μεταφέρει τους εξεγερμένους σε κλίμα ευφορίας", προσέθεσε ο ανταποκριτής.
Οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι δύο γιοι του Μουάμαρ Καντάφι έχουν συλληφθεί, όπως μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Ο Σάιφ αλ Ισλάμ και ο Αλ Σαάντι συνελήφθησαν σε τουριστικό χωριό στη δυτική Τρίπολη, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα από την λιβυκή πρωτεύουσα ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών Αμπού Μπακρ αλ Ταρμπούλσι.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη του ίδιου του Καντάφι.
Παράλληλα, η προεδρική φρουρά του αλλοτινού ηγέτη παραδόθηκε στους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο το

Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των Λίβυων αντικαθεστωτικών.
Στο μεταξύ αντικαθεστωτικοί δήλωσαν ότι εισήλθαν στην πλατεία που βρίσκεται κοντά στο συγκρότημα στο οποίο βρίσκεται ο Καντάφι.
Σύμφωνα με τους ίδιους, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη υποχώρησαν και πολλοί από αυτούς αιχμαλωτίστηκαν.


    Το Αλ Τζαζίρα έδειξε εικόνες από ανθρώπους που επευφημούσαν τους νικητές αντικαθεστωτικούς καλωσορίζοντάς τους στην πόλη.
Κατά την προέλασή τους σημειώθηκαν ωστόσο και σημαντικές ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες πιστούς στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Οι πιστοί στον Καντάφι είχαν ανοίξει πυρ με βαρύ πυροβολικό και οι αντικαθεστωτικοί απαντούσαν στα πυρά τους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας στο Τζανζούρ.
Τουλάχιστον 376 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1000 έχουν τραυματιστεί το τελευταίο 24ωρο.

Καντάφι: "Θα μείνω μέχρι τέλους"
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε ότι δεν θα παραδοθεί και δεν θα εγκαταλείψει την Τρίπολη, σύμφωνα με ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση.

Ο συνταγματάρχης Καντάφι προσέθεσε ότι παραμένει στη λιβυκή πρωτεύουσα και ότι θα μείνει εκεί μέχρι τέλους και σημείωσε ότι "φοβάται ότι θα καεί η Τρίπολη".
Επίσης κάλεσε το λιβυκό λαό να συρρεύσει από όλες τις περιοχές της χώρας στη λιβυκή πρωτεύουσα για να την απελευθερώσει από τους αντικαθεστωτικούς και υπογράμμισε ότι θα βγει "νικητής" από τη μάχη της Τρίπολης.

Η λιβυκή πρωτεύουσα, προπύργιο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, "θα έχει πέσει ως αύριο", δήλωσε ένας από τους στρατιωτικούς επικεφαλής των αντικαθεστωτικών.
"Θα μπούμε στην Τρίπολη εντός μερικών ωρών. Ελπίζουμε ότι ως αύριο θα έχει περάσει στα χέρια μας", δήλωσε ο Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ.
Το απόγευμα της Κυριακής οι αντικαθεστωτικοί πήραν τον έλεγχο στρατοπέδου στην είσοδο της Τρίπολης.

Το στρατόπεδο βρίσκεται στο "27ο χιλιόμετρο", από το οποίο προμηθεύτηκαν όπλα και πυρομαχικά, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.
Οι αντικαθεστωτικοί οι οποίοι εισήλθαν σε αυτήν τη στρατιωτική βάση, η οποία βρίσκεται δυτικά κοντά στην είσοδο της Τρίπολης, στην οδική αρτηρία της Ζαουίγια, είναι εκατοντάδες, ενώ πρόκειται για το στρατόπεδο το οποίο αποτελούσε το πιο σημαντικό εμπόδιο στην προέλαση των εξεγερμένων προς την Τρίπολη.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ισχύουν ως τώρα, το καθεστώς καταρρέει αν και ακόμα είναι γεγονός πως έχει πολλούς υποστηρικτές ακόμα.
Στη στρατιωτική αυτή βάση, που περιβάλλεται σαν οχυρό από έναν χοντρό τοίχο ύψους 20 μέτρων, βρίσκονται όπλα, εκτοξευτήρες ρουκετών Grad, διάφορα είδη οχημάτων και πολλά κιβώτια με πυρομαχικά.

Όταν ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου εισήλθε στο στρατόπεδο, μετά τη σφοδρή επίθεση των εξεγερμένων, οχήματα είχαν τυλιχθεί στις φλόγες και μέσα σε αυτά υπήρχαν απανθρακωμένα πτώματα.

Βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ σε συγκρότημα του Καντάφι
Δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν την Κυριακή το οχυρωμένο συγκρότημα Μπαμπ αλ-Αζιζίγια του Μουαμάρ Καντάφι, στο κέντρο της Τρίπολης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της εξέγερσης δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως Λίβυοι εξεγερμένοι έφτασαν δια θαλάσσης από τη Μιζουράτα, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης και διείσδυσαν στην πρωτεύουσα και συμμετέχουν στις μάχες που διεξάγονται εκεί αυτή τη στιγμή.

"Προωθημένα στοιχεία των εξεγερμένων της Μιζουράτα έφτασαν σήμερα το πρωί στην Τρίπολη από τη θάλασσα. Ενώθηκαν με τους εκεί εξεγερμένους και μάχονται αυτή τη στιγμή στο πλευρό τους", δήλωσε ο Αμπντάλα Μελιτάν, του Κέντρου Μέσων Ενημέρωσης του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μιζουράτα, οι δηλώσεις του οποίου δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

"Πρόκειται για περίπου 200 μαχητές, έχουν αναπτυχθεί στη ζώνη Σουκ Τζομάα (στη βορειοδυτική Τρίπολη)", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. "Θα τους στείλουμε ενισχύσεις" από τη Μιζουράτα, πρόσθεσε.