web stats

23.8.11

με μια ματιά

  • Τις εισόδους τριών ξενοδοχείων στο Σύνταγμα και ενός στη Θεσσαλονίκη απέκλεισαν το πρωί της Τρίτης εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και μέλη του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ζητώντας την παραμονή όλων των ειδικοτήτων του κλάδου στη λίστα. Επίθεση στο ΚΚΕ εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τους αποκλεισμούς των ξενοδοχείων.
  • Το απόγευμα της Τρίτης κηδεύεται ο άτυχος 49χρονος αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής, που έχασε τη ζωή του στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Βαθύ της ανατολικής Μάνης. Σε ένδειξη πένθους, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, αλλά και στην Αστυνομία και το Λιμενικό.
  • Την ακύρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ζητά με επερώτησή του στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, «δεδομένου ότι η κυβέρνηση το ψήφισε υπό τον εκβιασμό της χρεοκοπίας, η οποία όμως όχι μόνο δεν επετεύχθη αλλά μας απειλεί ακόμη περισσότερο».
  • Άρχισαν οι τοποθετήσεις των νέων διοικητών στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, ενώ ολοκληρώθηκε η αναδιάταξη των διοικήσεων των νοσοκομείων στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων όμορων υγειονομικών μονάδων. Νέοι προέδροι, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, τοποθετήθηκαν επίσης τόσο στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), όσο και στο Εθνικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ).
  • Με την εισήγηση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ. Κατά την εισήγησή της η κ. Διαμαντοπούλου απέσυρε τη διάταξη, με την οποία εξομοίωνε τις πενταετείς σπουδές με master. Η υπουργός Παιδείας φαίνεται να έχει αποδεχθεί ορισμένες αλλαγές, με στόχο να ψηφισθεί και από τη ΝΔ το νομοσχέδιο επί της αρχής. Οι αλλαγές δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν, κυρίως για το Συμβούλιο Διοίκησης, την εκλογή πρύτανη και κοσμητόρων. Το απόγευμα η παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Κόσμος
  • Οι συγκρούσεις Λίβυων αντικαθεστωτικών και δυνάμεων που πρόσκεινται στον Καντάφι συνεχίζονται μέσα στην Τρίπολη, την στιγμή που και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται πως ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας -με τους ξένους ανταποκριτές να αναφέρουν πως είναι αδύνατο να εξακριβωθεί τι από τα δύο ισχύει. Άφαντος παραμένει ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι ενώ σύγχυση προκάλεσε η επανεμφάνισή του γιου του, Σαΐφ, τη σύλληψη του οποίου από τους εξεγερμένους είχε επιβεβαιώσει και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: «Η Χάγη ας πάει στον αγύριστο, θα λιώσουμε τους αντάρτες» απάντησε στους δημοσιογράφους ο Σαΐφ.
  • Την εξόντωση «90 με 100» Κούρδων αυτονομιστών κατά τις εξαήμερες επιδρομές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο βόρειο Ιράκ ανακοίνωσαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Άγκυρα είχε κηρύξει «ολομέτωπη επίθεση» σε θέσεις του PKK πέραν των συνόρων την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από την ένταση των επιθέσεων των Κούρδων αυτονομιστών.
  • Την πεποίθησή του τόσο ότι η Ιαπωνία θα ανανήψει πλήρως από το καταστροφικό τσουνάμι και το πυρηνικό δυστύχημα του Μαρτίου όσο και ότι οι ΗΠΑ θα υπερβούν το πρόβλημα του χρέους τους εξέφρασε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το Τόκιο.
  • Με αυξανόμενη ένταση κινείται προς τις Μπαχάμες ο τυφώνας «Αϊρίν», που έχει ήδη αναβαθμιστεί σε τυφώνα κατηγορίας 2, με τους μετεωρολόγους να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να έχει διατηρήσει την ισχύ του όταν φτάσει τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ προς το τέλος της εβδομάδας. Θεωρείται πιθανό μέσα στην ημέρα η ισχύς του να συνεχίσει να αυξάνεται και να έχει αναβαθμιστεί σε τρεις ημέρες ακόμη και σε τυφώνα κατηγορίας 4.
  • Με χαρά αντέδρασαν οι περισσότεροι Γάλλοι σοσιαλιστές στην ανακοίνωση της πιθανής απόσυρσης των κατηγοριών εναντίον του Ντομινίκ Στρος Καν, ενώ ο Κένεθ Τόμσον, ο δικηγόρος της καμαριέρας που κατηγόρησε τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για σεξουαλικά εγκλήματα είπε στους δημοσιογράφους ότι ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Σάιρους Βανς αρκέστηκε σε μια σύντομη ενημέρωση της πελάτισσας του.
Οικονομία
  • Ανοικτό αφήνει ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν το ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανάλογα αιτήματα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
  • Θετικό ισοζύγιο καταγράφει η ίδρυση νέων επιχειρήσεων, έναντι αυτών που κλείνουν, τους πρώτους έξι μήνες του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία των μητρώων στα 59 επιμελητήρια όλης της χώρας. Το σύνολο εγγραφών για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2011, ανέρχεται στις 28.603 επιχειρήσεις, ενώ το σύνολο των διαγραφών είναι 25.391 και προκύπτει ένα θετικό πρόσημο εγγραφών που αγγίζει τις 3.212 επιχειρήσεις.
  • Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τρίτη, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο επίκεντρο της αγοράς, εν αναμονή της έναρξης των διαδικασιών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.
Αθλητισμός
  • Με 20 παίκτες θα ταξιδέψει αύριο, Τετάρτη (08.45) η αποστολή της ΑΕΚ για την Τιφλίδα. Ο Μανόλο Χιμένεθ δεν μπορεί να υπολογίζει μόνο στον τραυματία Δέλλα. Αντίθετα στην αποστολή βρίσκονται τώρα οι Κοντοές, Γκερέιρο.
  • Χωρίς τους Κοντρέρας, Σαβίνι, Ιβιτς, Παπάζογλου και Γκαρσία θα ταξιδέψει το απόγευμα της Τρίτης η αποστολή του ΠΑΟΚ για το Λβοφ της Ουκρανίας εν όψει του επαναληπτικού αγώνα της Πέμπτης με την Καρπάτι.
  • Στην Ιταλία βρίσκεται από την Κυριακή ο Ζήσης Βρύζας προκειμένου να κάνει επαφές με μεταγραφικούς στόχους του ΠΑΟΚ. Ο τεχνικός διευθυντής του «Δικεφάλου» είχε μάλιστα συνομιλίες με τον εκπρόσωπο του Αλέξανδρου Τζιόλη.