web stats

30.7.11

με μια ματιά


Βραχύβια ανακούφιση χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Βρυξελλών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, αναφέροντας ότι δεν αποτελεί ούτε λύση, ούτε διέξοδο στα προβλήματα της χώρας. Αναγνωρίζει τη θετική επίδραση της ρύθμισης στο χρέος, εκφράζει όμως ανησυχία για τη «ρετσινιά της επιλεκτικής χρεοκοπίας για ένα πολύ μικρό 'κούρεμα' του χρέους».

Για την πλήρη κατάσβεση της μεγαλύτερης πυρκαγιάς που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο νομό Ρεθύμνου, συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και από αέρος. Τα μέτωπα βρίσκονται σε πλήρη ύφεση και η φωτιά έχει περιορισθεί στη νότια πλευρά στην περιφέρεια των χωριών Ορνέ και Σαχτούρια, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Οι πρώτες εκτιμήσεις «μιλούν» για εμπρησμό. Φωτιά μαίνεται, εν τω μεταξύ, από το μεσημέρι του Σαββάτου στο Σκριπτερό της Κέρκυρας με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Επιχείρηση απομάκρυνσης των σκηνών από την πλατεία Συντάγματος έλαβε χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου από συνεργεία του Δήμου Αθηναίων με τη συνδρομή της αστυνομίας. Πάνω από 25 φορτηγά του δήμου ξεκίνησαν στις 4 τα ξημερώματα την απομάκρυνση σκηνών, πανό και άλλων αντικειμένων που βρίσκονταν από τον Μάιο στο Σύνταγμα. Η αστυνομία προχώρησε σε οκτώ συλλήψεις.

Τρεις Έλληνες συνελήφθησαν για συμμετοχή στη διεθνή εγκληματική οργάνωση, που δρούσε σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Σερβία, και η οποία προσπάθησε να μεταφέρει κοκαΐνη βάρους 123 κιλών με εμπορευματοκιβώτιο, μέσω του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Άνευ προηγουμένου κρίση δημιουργούν στην Τουρκία οι παραιτήσεις σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας, που ενδυναμώνουν τη θέση του Ταγίπ Ερντογάν -έπειτα και από την πρόσφατη άνετη επανεκλογή του. Για «πρωτοφανή κατάσταση» μιλά ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ. Νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να αναλάβει ο μέχρι πρότινος αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής Νετζντέτ Οζέλ, εκτενής κάλυψη στα ξένα ΜΜΕ -με αρκετούς να κάνουν λόγο ακόμη και τέλος εποχής.

Αναστατωμένο και νευρικό εμφανίζουν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, αναφέροντας ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι «απόλυτα έγκυρες πηγές» των πληροφόρησαν ότι ο Μουαμάρ Καντάφι θέλει να τον δει νεκρό. «Κινδυνεύει η ζωή μου και εκείνη των παιδιών μου διότι ο Καντάφι έδωσε εντολή να με καθαρίσουν, θέλει να με δει νεκρό» φέρεται να έχει δηλώσει ο Καβαλιέρε, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera. Το πρωθυπουργικό γραφείο μιλά για αποκυήματα φαντασίας, η Corriere όμως επιμένει.

Αεροσκάφος τύπου Βοeing 737 των Caribbean Airlines συνετρίβη και κόπηκε στα δύο στον αερολιμένα της Γουιάνα στη νότια Αμερική όταν βγήκε, εν μέσω κακοκαιρίας και δυνατής βροχής, εκτός διαδρόμου την ώρα που ετοιμαζόταν να προσγειωθεί. Κανείς από τους 163 δεν έχασε τη ζωή του -τέσσερις όμως έχουν τραυματιστεί σοβαρά- καθώς ο πιλότος κατάφερε να αποφύγει κοντινή χαράδρα. Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από τη Νέα Υόρκη.


Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο κινείται η αμερικανική πολιτική ζωή στο θέμα του χρέους, αφού η μεν Βουλή των Αντιπροσώπων (που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) ενέκρινε το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών για το χρέος, όμως ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία το απέρριψε. Πάντως, ο Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση. Έστω και την τελευταία στιγμή...

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης «βλέπει» για την επόμενη χρονιά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία επισημαίνει ότι θεμελιώδης προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση είναι η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών του μεγαλομετόχου της ProtonBank Λ.Λαυρεντιάδη και άλλων επτά πρώην στελεχών της τράπεζας με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ ζήτησε η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. H σχετική απόφαση γνωστοποιήθηκε και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Την εκτίμηση ότι ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού Βόλου στην Football League τελικά δεν θα ισχύσει, έκανε ο προπονητής της ομάδας της Μαγνησίας, Χάβι Γκράθια με δηλώσεις του στον ισπανικό Τύπο και πιο συγκεκριμένα στην εφημερίδα «El Mundo Deportivo». «Διάβασα την ανακοίνωση της αρμόδιας αρχής και τα επιχειρήματα δεν μου φαίνονται ακλόνητα. Δεν δικαιολογούν τον υποβιβασμό της ομάδας».

Στα άκρα είναι αποφασισμένος να φτάσει ο Ίσμαελ Μπλάνκο για να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα της περασμένης περιόδου από την ΑΕΚ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σκοπεύει να προσφύγει για το θέμα στη FIFA. Σύμφωνα με ρεπορτάζ αθλητικής εφημερίδας, η «Ένωση» χρωστάει στον Αργεντινό περίπου 250.000 ευρώ από το συμβόλαιό του και όλα τα πριμ. Προπόνηση στο δάσος και φιλικό με τη Ραντ (19:00, Conn-Xtv). Στις 8 Αυγούστου οι 25 της UEFA. Μετράει αντίστροφα ο Μίτσελ για να επιστρέψει στην Ένωση.

Η εφαρμογή τακτικής στην προετοιμασία του Ολυμπιακού στο Έρμελο είναι το «Α και το Ω» για τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος αφιέρωσε και την πρωινή προπόνηση του Σαββάτου σε ασκήσεις για τις θέσεις που πρέπει να έχουν οι παίκτες του στο γήπεδο σε άμυνα και επίθεση, ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή η μπάλα. Το βράδυ (21:00, novasports 2) η ομάδα θα αντιμετωπίζει σε φιλική αναμέτρηση την ολλανδική Μπρέντα και ο Iσπανός τεχνικός τόνισε ότι περιμένει να δει τις οδηγίες που έδωσε να γίνονται πράξη στον αγωνιστικό χώρο!