web stats

31.7.11

με μια ματιά

Συνέλευση των «Αγανακτισμένων» πραγματοποιείται το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να καθοριστεί το μέλλον της κινητοποίησης μετά την απομάκρυνση από συνεργεία του δήμου Αθηναίων των σκηνών που είχαν στηθεί το τελευταίο δίμηνο στην πλατεία. Ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία.

Με σκάφος της Frontex μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σούδας 60 οικονομικοί μετανάστες που εντοπίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην παραλία «Καλόγερος» στο ακρωτήριο Σπάθα Χανίων. Οι μετανάστες βρίσκονταν στο σημείο για τουλάχιστον 30 ώρες και αποβιβάστηκαν εκεί από άγνωστο δουλεμπορικό σκάφος.


Την περαιτέρω στάση τους αναμένεται να καθορίσουν οι αυτοκινητιστές στη συνέλευση της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της Κυριακής. Οι αυτοκινητιστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι μετά και το «ναυάγιο» της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Υποδομών, Γ.Ραγκούση. Κινητοποιήσεις και μπλόκα το Σάββατο σε αρκετές πόλεις της χώρας. Ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν προσωρινά το λιμάνι της Πάτρας, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν επιβάτες και να επικρατήσει ένταση. Αποκλείστηκε συμβολικά το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.


Τέσσερις επιστολές του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα προς τον τότε πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής. Στις επιστολές του ο κ. Δούκας προειδοποιούσε για τη διόγκωση των ελλειμμάτων και τον κίνδυνο η χώρα να μην μπορέσει να βγει στις αγορές να δανειστεί.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε είναι αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Hirondelle στον ποταμό Μόσκοβα αργά τη νύχτα του Σαββάτου. Το πλοίο μετέφερε 17 ανθρώπους, επιβάτες και πλήρωμα. Επτά διασώθηκαν.

Άρματα μάχης και στρατιώτες εισέβαλαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην εξεγερμένη πόλη Χάμα της Συρίας, η οποία βρισκόταν υπό πολιορκία για ένα τουλάχιστον μήνα. Η προσπάθεια του στρατού να καταπνίξει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους.

Δυνατός σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε τα ξημερώματα της Κυριακής (τοπική ώρα) τη βορειοανατολική Ιαπωνία, την ίδια περιοχή που επλήγη από την καταστροφική δόνηση και το τσουνάμι του Μαρτίου. Δεν υπήρξαν άμεσα αναφορές για θύματα ή ζημιές, ούτε και εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Η εταιρεία που διαχειρίζεται την πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα έσπευσε να ανακοινώσει πως από το σεισμό δεν προκλήθηκαν προβλήματα στους αντιδραστήρες.

Αεροσκάφος τύπου Βοeing 737 των Caribbean Airlines συνετρίβη και κόπηκε στα δύο στον αερολιμένα της Γουιάνα στη νότια Αμερική όταν βγήκε, εν μέσω κακοκαιρίας και δυνατής βροχής, εκτός διαδρόμου την ώρα που ετοιμαζόταν να προσγειωθεί. Κανείς από τους 163 δεν έχασε τη ζωή του -τέσσερις όμως έχουν τραυματιστεί σοβαρά- καθώς ο πιλότος κατάφερε να αποφύγει κοντινή χαράδρα. Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από τη Νέα Υόρκη.

Ο διάλογος για τις αλλαγές για το ΦΠΑ, την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και τις αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων ξεκινά τη Δευτέρα με την πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο το φθινόπωρο.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης «βλέπει» για την επόμενη χρονιά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία επισημαίνει ότι θεμελιώδης προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση είναι η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.

Προσοχή στις Λιθουανία και Λετονία επέστησε ο ομοσπονδιακός προπονητής Φερνάντο Σάντος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της κλήρωσης για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014. Παράλληλα, ο Πορτογάλος τόνισε ότι Λιθουανία και Σλοβακία είναι «άγνωστοι» για την εθνική μας αντίπαλοι.

Δεν είναι μόνο θέμα τύχης αλλά και σκληρής δουλειάς τα τελευταία χρόνια είναι το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος και ο τεχνικός διευθυντής των Εθνικών Ομάδων, Τάκης Φύσσας μετά τη διενέργεια της κλήρωσης των προκριματικών του Μουντιάλ 2014 που έφερε την εθνική μας σε βατό όμιλο.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 2-1 από την Μπρέντα στην Ολλανδία στο προτελευταίο φιλικό επί ολλανδικού εδάφους. Το τέρμα των «ερυθρολεύκων» σημείωσε ο Μιραλάς στο 39', ενώ για την Μπρέντα σκόραρε ο Σαλκ (73', 81'). Οι Πειραιώτες εντυπωσίασαν στο πρώτο ημίχρονο με πρωταγωνιστές τους Φετφατζίδη, Ιμπαγάσα, Γκρμπιτς, Φουστέρ και Μιραλάς. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, η απόδοση της ομάδας του Βαλβέρδε έπεσε κατακόρυφα.