web stats

26.7.11

με μια ματιά


Με κινητοποιήσεις, εντός Αυγούστου, και αποκλεισμό των αεροδρομίων, ακόμη και του «Ελευθέριος Βενιζέλος», προειδοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εάν δεν τους καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα για υπερωριακή απασχόληση, αργίες και εξαιρέσιμα. «Από 1η Αυγούστου θα εφαρμόσουμε το ωράριο για το οποίο πληρωνόμαστε» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Β.Αλεβιζόπουλος.


Σε διασταυρούμενα πυρά έχει βρεθεί ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης για τους χειρισμούς του στο θέμα του ανοίγματος του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί. Εκτός της κριτικής από την αντιπολίτευση και της επιμονής των αυτοκινητιστών να συνεχίσουν την επ' αόριστον απεργία τους, με μορφές κινητοποίησης που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, ο κ. Ραγκούσης δέχεται βολές και εκ των έσω και μάλιστα λίγο πριν συνεδριάσει ο ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει για άλλη μια φορά αποφασισμένος να προχωρήσει.

Νομοθετική ρύθμιση για την τριετή παραμονή των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης. Δύο από τους τομείς που «κινδυνεύουν» είναι ο τομέας καθαριότητας και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση έναντι των οίκων αξιολόγησης, αντιδρώντας στο νέο χτύπημα της Moody's, η οποία υποβάθμισε τη Δευτέρα την Ελλάδα, τοποθετώντας τη μία βαθμίδα πριν από τη χρεοκοπία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, προειδοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση μελετά να διακόψει τις συνδρομές προς τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. «Δυστυχώς για αυτούς δεν θα έχουν αντικείμενο δουλειάς για πάρα πολλά χρόνια. Ίσως μάλιστα θα πρέπει να κόψει και τη συνδρομή του το υπουργείο Οικονομικών» είπε χαρακτηριστικά.

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Υποδομών, Γ.Ραγκούση, εξαπολύει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ.Μιχελάκης, για το θέμα που έχει προκύψει με τους ιδιοκτήτες ταξί, χαρακτηρίζοντάς τον «αρχιτέκτονα του χάους» και κατηγορώντας τον για ανευθυνότητα. Τονίζει ότι η ευθύνη ανήκει και στον ίδιο τον πρωθυπουργό «που οφείλει να εγκαταλείψει το ρόλο του ανεύθυνου παρατηρητή», όπως αναφέρει.

Ο βρετανικός δημοσιογραφικός όμιλος Trinity Mirror, ο οποίος εκδίδει την Daily Mirror και άλλες εφημερίδες, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επανεξετάσει τις πρακτικές που χρησιμοποιεί για να συγκεντρώνει πληροφορίες, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στην News International.
Να εγκρίνουν την ένταξη στο Σύνταγμα ενός «χρυσού κανόνα» για την ισορροπία του κρατικού προϋπολογισμού, ζητάει από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές ο Νικολά Σαρκοζί σε επιστολή που τους απέστειλε. Σύμφωνα με τη Figaro, ο Γάλλος πρόεδρος κάνει εκτενή αναφορά στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες για τη σωτηρία της Ελλάδας και ζητάει την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να μπουν περιοριστικοί κανόνες για τα ελλείμματα.

Μία πρωτοφανής συγκέντρωση, για τα δεδομένα της Νορβηγίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Όσλο, στη μνήμη των θυμάτων της 22ας Ιουλίου. Περίπου 150.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δημαρχείο και κρατώντας αναμμένα κεριά και λουλούδια απέτισαν φόρο τιμής στους 76 ανθρώπους που χάθηκαν. Στο πεδίο των ερευνών, η Αστυνομία δεν έχει καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα για το εάν ο 32χρονος ενήργησε μόνος ή είχε συνεργούς. Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει συζήτηση για το εάν ο Μπρέιβικ μπορεί να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κάτι που το επιτρέπει ο ποινικός κώδικας της χώρας.

Επανεξετάζει το ζήτημα της εξόδου του Μουαμάρ Καντάφι από τη Λιβύη η Βρετανία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χαγκ να προτείνει την απομάκρυνση του Λίβυου ηγέτη από την εξουσία, χωρίς να είναι απαραίτητη η αποχώρησή του από τη χώρα.

Το ποσό των 2,885 δισ. ευρώ άντλησε η Ισπανία μέσω της έκδοσης τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων, με αυξημένο όμως επιτόκιο.
Πτωτικά ξεκίνησαν την Τρίτη οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,55% στις 1.262,12 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17,67 εκατομμύρια ευρώ. Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ένας στους τέσσερις προμηθευτές εταιριών που υπάγονται στο άρθρο 99 βάζει και αυτός λουκέτο, επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Η ΕΣΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, αλλά ζητά να ληφθεί μέριμνα ώστε οι μικρομεσαίοι πιστωτές των υπό πτώχευση εταιριών, να έχουν προτεραιότητα στην ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.

Αθλητισμός
Η εξυγίανση και η αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που έχουν το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί. Ο ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου βρίσκεται στην Αθήνα -καλεσμένος του υπουργού Πολιτισμού και αρμόδιου για θέματα αθλητισμού κ. Παύλου Γερουλάνου- και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ασκήσεις αμυντικής τακτικής περιελάμβανε η πρωινή προπόνηση του Ολυμπιακού στο Έρμελό, όπου συνεχίζεται η προετοιμασία της ομάδας, ενώ το βράδυ (20:00) είναι προγραμματισμένο το σημαντικό φιλικό τεστ με τη Βέρντερ Βρέμης. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, χώρισε τους παίκτες σε δύο ενδεκάδες (ίσως όπως σκέφτεται να τις παρατάξει κόντρα στους Γερμανούς) και αφιέρωσε όλη την προπόνηση στην σωστή αμυντική λειτουργία.

Φαίνεται ότι το έχει... γραφτό η μοίρα τους, να βρίσκεται ο ένας στον δρόμο του άλλου. Η αποστολή του ΠΑΟΚ αναχώρησε το πρωί για το Όσλο, εκεί όπου την Πέμπτη θα αντιμετωπίσει τη Βαλερένγκα για το Europa League, αλλά λίγο πριν από την επιβίβαση, η ομάδα είχε τυχαία συνάντηση με τον υποψήφιο επενδυτή Γιώργο Σαχπατζίδη! Εκείνος, βέβαια, πέταξε για Αθήνα, προκειμένου να οριστικοποιήσει ορισμένες λεπτομέρειες με τον Βασίλη Φλωρίδη πριν από το κρίσιμο ραντεβού της Τετάρτης. Μαλεζάς: «Ξέρουμε που πάμε να παίξουμε, στα επίσημα δείχνουμε χαρακτήρα». Γκαρσία: «Να είμαστε αυτοί που πρέπει».