web stats

21.7.11

Ώρα μηδέν για το ελληνικό χρέος

Τα σενάρια που επεξεργάζεται η Συνοδός κορυφής
Για πρώτη φορά οι ευρωπαίοι ηγέτες ένα συνολικό σχέδιο για το ελληνικό χρέος. Την λύση που προτείνουν Μέρκελ και Σαρκοζί και προέκυψε μετά από την χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη διάρκειας 7 ωρών, στην οποία κλήθηκε να συμμετέχει και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σύμφωνα με τις, μέχρι τώρα, πληροφορίες, οι βασικοί άξονες του σχεδίου περιλαμβάνουν την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω του μηχανισμού EFSF, αλλά και σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020 με νέα 30ετούς διάρκειας και μειωμένου επιτοκίου.

πρόταση για την επιβολή φόρου στις τράπεζες φαίνεται πως απορρίπτεται, ενώ σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, η ανταλλαγή των ομολόγων θα μπορούσε να αποφέρει μείωση του ελληνικού χρέους έως και 90 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη επιλογή είναι πολύ πιθανό να χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης ως στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με τις, μέχρι τώρα, πληροφορίες, οι βασικοί άξονες του σχεδίου περιλαμβάνουν:

- Νέο δάνειο στην Ελλάδα

- Χαμηλότερο επιτόκιο : 3,5% (από 4,2%)

- Μεγαλύτερη διάρκεια : 15 έτη (από 7,5 ετη)

- Συμμέτοχη ΔΝΤ

- Εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών

- Επαναγορά, ανταλλαγή, επιμήκυνση ομολόγων

- Αλλά και παροχή εγγυήσεων προς το τραπεζικό σύστημα

- Το ταμείο στήριξης EFSF

- Θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα από την δευτερογενή αγορά

- Ενώ η ΕΚΤ θα παρέχει εγγυήσεις και στο τραπεζικό σύστημα

Η λύση θα περάσει από το κόσκινο των οίκων αξιολόγησης που θα κρίνουν εάν πρέπει να ενεργοποιηθεί κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα προς την ΕΚΤ για τον αν θα συνεχίζει να δέχεται ελληνικά ομόλογα και αν θα παρέχει εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες