web stats

6.6.11

Τα νέα με μια ματιά

Tεράστιο το πλήθος των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα για δωδέκατη ημέρα την Κυριακή, καθώς δεκάδες χιλιάδες έδωσαν το «παρών» μπροστά στη Βουλή με συνθήματα κατά των μέτρων λιτότητας. Η κινητοποίηση φαίνεται πως είναι η πολυπληθέστερη από το ξεκίνημα των συγκεντρώσεων. Εκατοντάδες οι συγκεντρωμένοι και στο Λευκό Πύργο, μεγάλη η συμμετοχή και στις κεντρικές πλατείες άλλων μεγάλων πόλεων.

Τα δημοσιεύματα περί τοποθέτησης «ανθύπατων» της τρόικας για την επιτήρηση του έργου των ελληνικών υπουργείων διαψεύδει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη παραπληροφόρηση που διαμορφώνει κλίμα σύγχυσης». «Όλοι καλούνται πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ και υπουργικά στελέχη απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τοποθέτησης «επιτρόπων» στα χαρτοφυλάκιά τους.

Σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 16:00 το απόγευμα, μετέτρεψαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, προκειμένου -όπως αναφέρουν- να εξυπηρετήσουν όσους θέλουν να μεταβούν το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος.

Σε τρίωρες στάσεις εργασίας προχωρούν από τη Δευτέρα και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι δικαστικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Με απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιούνται από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου, στις 15:00.

Κραυγή αγωνίας εκπέμπει τα ΤΕΙ Αθήνας, αλλά και άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, λόγω της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας που μειώνει τον αριθμό προσλήψεων εκτάκτου διδακτικού προσωπικού. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Δημήτρης Νίνος δήλωσε ότι προτίθεται να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, στα πολιτικά κόμματα και στο υπουργείο Παιδείας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να μη λειτουργήσουν τα ιδρύματα από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά.
Στους Σοσιαλδημοκράτες έδωσαν, σύμφωνα με τα exit poll, οι Πορτογάλοι την εντολή να εφαρμόσουν το Μνημόνιο: Το κόμμα φαίνεται να συγκεντρώνει μεταξύ 38% και 42,5% των ψήφων στις πρόωρες εκλογές για το Κοινοβούλιο, αφήνοντας πίσω τους Σοσιαλιστές του Σόκρατες με προβάδισμα περίπου 12%. To «κλειδί» για τον σχηματισμό κυβέρνησης, εάν επιβεβαιωθούν τα exit poll, κρατά το δεξιό Κοινωνικό Δημοκρατικό Κέντρο του Πάουλο Πόρτας, που συγκεντρώνει ένα ποσοστό κοντά στο 11%. Οι Σοσιαλιστές αναγνώρισαν την ήττα τους ελάχιστα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης.


Τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον νεαρών Παλαιστινίων από τη Συρία που προσπαθούσαν να κόψουν τα σύρματα στα σύνορα με το Ισραήλ και να εισέλθουν στα υψίπεδα του Γκολάν, όπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας.

Οι δανειολήπτες που δεν υπάχθηκαν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για τα πανωτόκια μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά τους επιπλέον τόκους επί των τόνων, αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμ. 21/2011 απόφασή του, η οποία αναιρεί την απόφαση εφετείου για την περίπτωση μιας δανειολήπτριας.

Προειδοποιητικό μήνυμα στην Ελλάδα στέλνει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, λέγοντας ότι δεν είναι διασφαλισμένη η έγκριση της γερμανικής Βουλής για νέα βοήθεια στη χώρα μας. «Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή. Δυνατή είναι μόνον μία υπό όρους συναίνεση σε νέες πιστώσεις» πρόσθεσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι «αλληλεγγύη στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει μόνον αν η χώρα αναλάβει η ίδια προσπάθεια στο μάξιμουμ».

Νέο πακέτο βοήθειας που θα φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα για το διάστημα ως το 2014, υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Την ίδια ώρα, πληροφορίες για συμφωνία της Ευρωζώνης με ιδιώτες πιστωτές για το ελληνικό χρέος μεταδίδει η Wall Street Journal, κάνοντας λόγο για ανταλλαγή ομολόγων με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας.
Την εκτίμηση ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο πιέζεται από σκάνδαλα, που αφορούν από ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέχρι ναρκωτικά και όπλα στους συνδέσμους οπαδών έκανε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. Επίσης ξεκαθάρισε ότι αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, το νέο πρωτάθλημα θα γίνει χωρίς κρατικά χρήματα, χωρίς κρατικά γήπεδα και χωρίς κρατική τηλεόραση.

Στον Ολυμπιακό έχουν στείλει από τώρα τον Κάρλος Σάντσες οι Γάλλοι. Σύμφωνα με δημοσίευμα ο Κολομβιανός μέσος είναι κλεισμένος από τους Ερυθρόλευκους, όπου και θα συνεχίσει την καριέρα του.

Παρελθόν από τον Ατρόμητο αποτελεί ο Μαρσέλο Ολιβέιρα μετά από 5 χρόνια παρουσίας στο Περιστέρι. Η φυγή του Μπαζίνσκι για την πατρίδα του, θα κρατούσε τον Ολιβέιρα στην ομάδα, ωστόσο υπήρξε αλλαγή πλάνων και ο Βραζιλιάνος αμυντικός θα περάσει την πόρτα της εξόδου.