web stats

27.4.11

«Συμφωνία συμφιλίωσης» υπέγραψαν Φατάχ και Χαμάς

Σε συμφωνία για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών κατέληξαν η Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς κατέληξε και η Χαμάς, όπως υποστηρίζουν οι αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Οι συνομιλίες κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν, όπως ο σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης με συγκεκριμένη αποστολή και ο καθορισμός της ημερομηνίας των εκλογών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία από το Κάιρο.

Αντιπροσωπείες των δύο παλαιστινιακών κινημάτων της Χαμάς και της Φάταχ συναντήθηκαν στο Κάιρο για να εξετάσουν με τις νέες αιγυπτιακές αρχές και ειδικότερα τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, τον στρατηγό Μουράντ Μουάφι, το μέλλον των διαπραγματεύσεων τους, οι οποίες εδώ και χρόνια είχαν παγώσει. Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, έστειλε αντιπροσωπεία στην οποία μετέχει ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος Μαχμούντ Ζάχαρ και ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, αξιωματούχος της Χαμάς που βρίσκεται στη Δαμασκό. Της αντιπροσωπείας της Φάταχ ηγείται ένας από τους αξιωματούχους της, ο Άζαμ αλ Άχμαντ.

«Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τα αρχικά στοιχεία της συμφωνίας. Όλες οι διαφορές έχουν ξεπεραστεί», δήλωσε ο Τάχερ Αλ-Νόνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι το Κάιρο θα προσκαλέσει σύντομα και τις δύο πλευρές στην επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Έχουν επίσης επιλυθεί προβλήματα που αφορούσαν θέματα όπως τα σύνορα και η ασφάλεια. Η συμφωνία θέτει το χρονικό πλαίσιο για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και για την προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Ο Άλ-Άχμαντ επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτηθεί «κυβέρνηση ανεξαρτήτων» η οποία «θα πρέπει να προετοιμάσει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέσα σε ένα χρόνο».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας, ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στην Αλγερία Χοσίν Αμπντελχάλεκ δέχθηκε επίθεση δολοφονίας από ομάδα ανδρών που ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και ρόπαλα στην έδρα της πρεσβείας στο Αλγέρι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τρεις άνδρες με μαχαίρια και ρόπαλα εισέβαλαν στο γραφείο του πρεσβευτή και προσπάθησαν να του επιτεθούν. Ο διπλωματικός ακόλουθος της πρεσβείας που είναι αρμόδιος για θέματα Τύπου Μάτζεντ Μόκμπελ κατηγόρησε τον ισχυρό άνδρα της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας Μοχάμεντ Νταλάν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Οι δράστες συγκρούστηκαν με εργαζόμενους στην πρεσβεία και τελικά τράπηκαν σε φυγή.