web stats

26.4.11

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 25% ανακοίνωσε ο Τσάβες

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 25% ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλα, Ούγκο Τσάβες. Οι εργαζόμενοι θα πάρουν αύξηση της τάξης του 15% από την πρώτη Μαΐου και στη συνέχεια αύξηση της τάξης του 10% τον Σεπτέμβριο. Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός θα φτάσει έτσι τα 360 δολάρια.

Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι σε ορισμένους τομείς είχαν ζητήσει αρκετά μεγαλύτερες αυξήσεις με δεδομένο ότι το ποσοστό του πληθωρισμού αγγίζει το 27%. Από την πλευρά του,
ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, που θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει υποψηφιότητα και στις προεδρικές εκλογές του 2012, έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιήσει περισσότερα κέρδη από την πετρελαϊκή βιομηχανία για την ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών.

Ανακοινώνοντας την αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο Τσάβες σημείωσε «εδώ δεν κάνουμε μειώσεις μισθών, ούτε συντάξεων, ούτε καθυστερούμε την ηλικία συνταξιοδότησης».

Σύμφωνα με το BBC, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων της Βενεζούελα, ωστόσο, η χώρα υποφέρει από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στη Λατινική Αμερική. Το ισπανικό πρακτορείο Efe επισημαίνει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλα (PCV), που είναι ο βασικός σύμμαχος του σοσιαλιστικού κόμματος του Τσάβες, είχε ζητήσει ως ελάχιστη αύξηση του μισθού ποσοστό της τάξης του 40%.