web stats

26.3.11

Τα νέα με μια ματιά

Μία ώρα μπροστά θα πρέπει να μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής, 27 Μαρτίου καθώς τίθεται σε ισχύ η θερινή ώρα. Έτσι, στις 3 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν και να δείχνουν 4 το πρωί.

«Εγώ δεν είμαι διαπλεκόμενος και γι' αυτό δε σκοπεύω να παραιτηθώ. Αν τα είχα παντελονιάσει και τα είχα οικονομήσει, θα είχα παραιτηθεί. Και τότε αυτό θα ήταν το ύποπτο» απαντά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ.Καρχιμάκης, στην κριτική που δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα, επειδή αποδέχτηκε τον διορισμό του στο υπουργείο Υποδομών, ως πρώην υπάλληλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που μετατάσσεται στο Δημόσιο. Στρέφει τα βέλη του ταυτόχρονα και στην αναπληρώτρια εκπρόσωπο της ΝΔ, Β.Τζότζολα, κατηγορώντας την ότι είχε υπογράψει αίτηση μετάταξης από την Ολυμπιακή στο Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι τώρα αρνείται τον διορισμό.

Χιλιάδες πολίτες και εκατοντάδες δήμοι στην Ελλάδα θα σβήσουν εθελοντικά τα φώτα το βράδυ του Σαββάτου για μία ώρα στις 20:30, συμμετέχοντας στην Ώρα της Γης, μία διεθνή δράση ευαισθητοποίησης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σε πανελλαδική 48ωρη απεργία προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ στις 29 και 30 Μαρτίου. Τις ίδιες μέρες, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά καλούν τα μέλη τους σε αποχή, ενώ 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις 30 Μαρτίου.

Επανέρχεται την Κυριακή το κίνημα κατά των διοδίων, σηκώνοντας τις μπάρες σε αρκετούς σταθμούς κατά μήκος των εθνικών οδών.

Την -στρατηγικής σημασίας- πόλη Αζνταμπίγια στα νότια της Λιβύης, δηλώνουν ότι επανακατέλαβαν οι εξεγερμένοι, μετά από ισχυρές μάχες και δυτικούς βομβαρδισμούς σε στόχους των δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή. «Τα πάντα καταστράφηκαν. Είναι μια πόλη φάντασμα» δηλώνουν οι αντάρτες. Εθελοντές... στρατιώτες ζητά ο Μ.Καντάφι. Εν τω μεταξύ, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, στη διάρκεια της έβδομης ημέρας βομβαρδισμών από τις συμμαχικές δυνάμεις. Μέσα στα επόμενα 24ωρα, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει και επισήμως την διοίκηση της επιχείρησης για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Τη δυνατότητα να επιστρέψει στην Ονδούρα αποκτά ο ανατραπείς πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έβαλε ουσιαστικά στο αρχείο τα τρία εντάλματα σύλληψης. Ωστόσο, δεν σταματά η δικαστική έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς. Από τον Αγιο Δομίνικο, όπου βρίσκεται, ο Σελάγια έκανε λόγο για πολιτική μεθόδευση.

Συμφωνία για την μεταβίβαση της εξουσίας στην Υεμένη, ελπίζει να υπάρξει ακόμα και το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπουμπάκρ αλ-Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σαλέχ μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση.

Τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στη θάλασσα, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στην βορειοανατολική Ιαπωνία είναι κατά 1.250 φορές μεγαλύτερα από το φυσιολογικό, ανακοίνωσε η υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας. Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου έσπευσε να καθησυχάσει τους φόβους, λέγοντας ότι η κατάσταση δεν χειροτερεύει και ζήτησε να υπάρξει επαγρύπνηση.

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται τον προσεχή Μάιο ο Καναδάς μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης κατά της συντηρητικής κυβέρνησης μειοψηφίας του Στίβεν Χάρπερ. Την πρόταση υπερψήφισαν το Φιλελεύθερο Κόμμα της αντιπολίτευσης, καθώς και δύο ακόμα μικρότερα κόμματα. Έλαβε 156 ψήφους, έναντι 145.

Επιχείρηση με τον κωδικό «εξοχική κατοικία» ετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο να βγάλει τη χώρα από τον κύκλο της άναρχης δόμησης και να τονώσει τα δημόσια έσοδα. Όπως αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής (κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο), εντός της επόμενης επταετίας προβλέπεται να κατασκευαστούν και να πωληθούν σε Ευρωπαίους 700 χιλιάδες κατοικίες.

Σε ένα τελικό σχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης, την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το «Σύμφωνο για το Ευρώ» («Euro Plus Pact») κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Οι οριστικές αποφάσεις για τον προσωρινό μηχανισμό μετατίθενται για τον Ιούνιο, εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και την Φινλανδία, την ίδια ώρα που η Πορτογαλία είναι στον προθάλαμο του μηχανισμού ευρωδιάσωσης και η Ιρλανδία χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια για τη στήριξη των τραπεζών.

Συγκεκριμένα μέτρα ζήτησε από την πορτογαλική κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για να ηρεμήσουν οι αγορές. Ο Ζοζέ Σόκρατες τονίζει ότι δεν θέλει να γίνει στη χώρα του ότι στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, ενώ η Ισπανία παίρνει πρόσθετα μέτρα για να αποφύγει τη μετάδοση της κρίσης.