web stats

31.3.11

Τα νέα με μια ματιά

  • Με τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα νέο πόλο στο πολιτικό σκηνικό και το κόμμα τους να γίνει δύναμη αναφοράς στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, 700 σύνεδροι θα πάρουν τις θέσεις τους το απόγευμα της Πέμπτης στον Κεραμεικό, συμμετέχοντας στο πρώτο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, οπότε και θα γίνει η εκλογή του προέδρου του κόμματος.
  • Πολιτική στενού «μαρκαρίσματος» στον Γ.Παπανδρέου φαίνεται να επιλέγει ο Αντώνης Σαμαράς, τακτική που εκτιμάται ότι θα διαφανεί στην Ώρα του Πρωθυπουργού, την Παρασκευή, όπου θα συζητηθεί επερώτηση του προέδρου της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι με βάσει τα πολιτικά δεδομένα και τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, το «πολιτικό ιμπέριουμ» που είχε ο πρωθυπουργός αρχίζει να ανατρέπεται.
  • Στα μαχαίρια εξακολουθούν να βρίσκονται κυβέρνηση και φαρμακοποιοί για το θέμα των ασφαλισμένων του Δημοσίου. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα, επιρρίπτει ευθύνες στους φαρμακοποιούς για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι και τονίζει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της οφειλής έχει εξοφληθεί. Δεν μας έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ, απαντά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος. Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Σε ξεκαθάρισμα προσωπικών ή οικονομικών διαφορών αποδίδουν αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 39χρονου αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βούλα. Λίγα λεπτά μετά τις 23.00 στην οδό Αθηνών 31, τη στιγμή που το θύμα πάρκαρε το αυτοκίνητο του, δυο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα τον πλησίασαν και τον πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση. Το θύμα διακομίστηκε στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου και εξέπνευσε.
  • Σε θέσεις μάχης παραμένουν οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται για τον ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Από τα ξημερώματα της Πέμπτης είναι και πάλι κλειστή η λεωφόρος Λαυρίου με πέτρες και μπάζα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση των οχημάτων.
  • Τονωτική ένεση για τον Νικολά Σαρκοζί είναι μία νέα δημοσκόπηση που τον δείχνει να καταφέρνει να περνά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Γαλλία το 2012. Βάσει της δημοσκόπησης, ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να κερδίσει στον πρώτο γύρο την Μαρίν Λεπέν, πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, αν αντίπαλοί του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι η Μαρτίν Ομπρί ή ο Φρανσουά Ολάντ.
  • Τη μεγαλύτερη αύξηση στις συγκεντρώσεις ραδιενεργού ιωδίου μέτρησαν την Τετάρτη οι αρχές της Ιαπωνίας στη θάλασσα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου ήταν 4.385 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Έκλυση καπνού και από το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο, το Φουκουσίμα Νταϊνί, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση απορρίπτει -προς το παρόν- την επέκταση της ζώνης εκκένωσης γύρω από τις κατεστραμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις. Στο Τόκιο την Πέμπτη ο Νικολά Σαρκοζί.
  • Εξουσιοδότηση στη CIA για παροχή υποστήριξης στους εξεγερμένους στην Λιβύη φέρεται να έχει υπογράψει μυστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Επισήμως, ο Λευκός Οίκος δεν σχολιάζει τις πληροφορίες για τη μυστική εντολή, ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ.Κλίντον δηλώνει πως ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση για εξοπλισμό των ανταρτών. Το βέβαιο είναι πως πράκτορες της CIA και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στη Λιβύη, δημιουργώντας επαφές με τους αντικαθεστωτικούς.
  • Περίπου 300 μετανάστες από Σομαλία, Σουδάν και Μπαγκλαντές, οι οποίοι επιχειρούσαν να διαφύγουν από τη Λιβύη προς τις ευρωπαϊκές ακτές, διέσωσε η ακτοφυλακή της Τυνησίας, καθώς το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν έμπασε νερά. Παράλληλα, βρέθηκαν οι σοροί 12 Τυνήσιων μεταναστών που πνίγηκαν μετά τη βύθιση του πλοιαρίου που τους μετέφερε στο ιταλικό νησί της Μεσογείου, Λαμπεντούζα.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα έφυγε μυστικά με ελβετικό αεροσκάφος από αεροδρόμιο της Τυνησίας με προορισμό το Λονδίνο. Αν και η Λιβύη μίλησε για διπλωματική αποστολή, αποδεικνύεται ότι ο Μ.Κούσα παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, διαφωνώντας με τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων και αναζητά καταφύγιο στη Βρετανία.
  • Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, με επίκεντρο το κινεζικό γουάν, είναι την Πέμπτη στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, κεντρικών τραπεζιτών και ακαδημαϊκών της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου στην πόλη Νανγίγκ της Κίνας.
  • Μετά το Πάσχα θα γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,26 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε την Τετάρτη η τράπεζα, καθώς η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων στις 29 Απριλίου.
  • Η Intralot ανακοίνωσε την Πέμπτη μείωση 26,5% στα καθαρά κέρδη του 2010, σε ετήσια βάση, λόγω των προβλέψεων για απομείωση περιουσιακών στοιχείων.