web stats

28.3.11

τα νέα με μια ματιά

Οι τράπεζες πρέπει να ασκήσουν καλύτερα τον αναπτυξιακό τους ρόλο, τονίζει η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, υπογραμμίζοντας με ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να εντείνει την εποπτεία έναντι των τραπεζών. Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, η κ. Κατσέλη εκτιμά επίσης ότι μια ισχυρή Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία.


Σε πανελλαδική 48ωρη απεργία προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ την Τρίτη και την Τετάρτη, ζητώντας ανανέωση των συμβάσεών τους. Τις ίδιες μέρες, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά καλούν τα μέλη τους σε αποχή, ενώ 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί για την Τετάρτη, αντιδρώντας στις περικοπές και τις συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Άκαρπη υπήρξε νέα συνάντηση που είχε την Κυριακή ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης με τους συμβασιούχους του Δήμου, που έχουν καταλάβει το δημαρχιακό μέγαρο στην πλατεία Κοτζιά. Οι εκπρόσωποι των συμβασιούχων αρνήθηκαν πρόταση του δημάρχου για λύση της κατάληψης και έναρξη διαλόγου εντός της εβδομάδας. Η κατάληψη συνεχίζεται.

Εντός της εβδομάδας παραδίδεται στον υπουργό Υγείας ο τελικός κατάλογος των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, ώστε από την 1η Απριλίου να ξεκινήσει ο διάλογος με τους φορείς και την 1η Ιουλίου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημουργία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ομάδων νοσοκομείων, στις οποίες ένα κεντρικό νοσηλευτικό ίδρυμα θα συντονίζει τη λειτουργία των υπολοίπων. Ακόμη, προβλέπεται η ενοποίηση των υπηρεσιών προμηθειών και διαχείρισης με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και νομολογία η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με την οποία απαγορεύθηκε η εξαγωγή και ενδοκοινοτική διακίνηση 28 φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης, ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων. Υποστηρίζει, δε, ότι από πουθενά δεν προκύπτει η έλλειψη των φαρμάκων στην ελληνική αγορά, ούτε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στην κυβερνώσα παράταξη του Νικολά Σαρκοζί κατά τις τοπικές εκλογές την Κυριακή. Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές έλαβαν ποσοστό διπλάσιο από το συντηρητικό UMP, ενώ ιδιαίτερα ενισχυμένο εμφανίστηκε το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λε Πεν.

Υπό πλήρη ΝΑΤΟϊκή διοίκηση τίθενται όλες οι αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, περιλαμβανομένων των επιθέσεων κατά χερσαίων δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι για την προστασία των αμάχων. Αντιαεροπορικά πυρά και εκρήξεις το βράδυ της Κυριακής στην Τρίπολη, ενώ για πρώτη φορά οι δυτικές δυνάμεις πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις στη Σύρτη, γενέτειρα και προπύργιο του Μουαμάρ Καντάφι. Ανακαταλαμβάνουν στρατηγικής σημασίας πόλεις οι αντικαθεστωτικοί και κινούνται προς την πρωτεύουσα, «καρδιά» του καθεστώτος.

Εντείνονται τα πλήγματα στις θέσεις των δυνάμεων του Καντάφι από τις συμμαχικές δυνάμεις, διευκολύνοντας τους αντικαθεστωτικούς στην πορεία τους προς τα δυτικά της χώρας. Στον έλεγχο των εξεγερμένων οι βασικοί σταθμοί πετρελαίου στα ανατολικά και όπως δηλώνουν θα προχωρήσουν στην εξαγωγή πετρελαίου σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Νικηφόρο «πορεία προς την Τρίπολη» προαναγγέλλουν οι αντικαθεστωτικοί· την ίδια στιγμή δυνάμεις του Καντάφι αποχωρούν από τη Σύρτη, προπύργιο του Λίβυου συνταγματάρχη, και κατευθύνονται επίσης δυτικά.

Εφιαλτική για την Άνγκελα Μέρκελ η έκβαση των εκλογών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, καθώς σύμφωνα με τα exit poll η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) ήλθε ενώπιον ιστορικής ήττας στο ομόσπονδο κρατίδιο που αποτελούσε προπύργιο των συντηρητικών εδώ και 58 χρόνια. Η μεγάλη νίκη ανήκει στο Κόμμα των Πρασίνων που ετοιμάζεται να ηγηθεί για πρώτη φορά κυβέρνησης γερμανικού κρατιδίου. Με 25% οι Πράσινοι και 23,4% οι Σοσιαλδημοκράτες αποκτούν πλειοψηφία στη νέα Βουλή. Στο 38% περιορίζεται η CDU στις εκλογές, στις οποίες διαδραμάτισε καίριο ρόλο η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία.

Λανθασμένη ήταν κατά την ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσί η μέτρηση για επίπεδα ραδιενέργειας 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερα του κανονικού, γεγονός που οδήγησε σε «κόκκινο» συναγερμό με τους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν άρον-άρον το κτίριο του αντιδραστήρα 2. Ωστόσο, παρά το λάθος -για το οποίο η εταιρεία TEPCO απολογείται- τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν αρκετά ψηλά για να δικαιολογούν την εκκένωση. Μεγάλη διαδήλωση κατά της πυρηνικής ενέργειας στο Τόκιο.

Η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορούν ακόμη να αποφύγουν μια προσφυγή τους για δανειοδότηση στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, δήλωσε το Σάββατο ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν σε φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Επιχείρηση με τον κωδικό «εξοχική κατοικία» ετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο να βγάλει τη χώρα από τον κύκλο της άναρχης δόμησης και να τονώσει τα δημόσια έσοδα. Όπως αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής (κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο), εντός της επόμενης επταετίας προβλέπεται να κατασκευαστούν και να πωληθούν σε Ευρωπαίους 700 χιλιάδες κατοικίες.
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός με ανακοξνωσή της την Κυριακή θέλησε να βάλει τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον Ερνέστο Βαλβέρδε να είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την «ερυθρόλευκη» ομάδα. «Το συμβόλαιο με τον κ. Βαλβέρδε, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, έχει διάρκεια δύο έτη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η δήλωση του Γιάννη Φετφατζίδη μετά το ματς της Εθνικής με τη Μάλτα, όπου ο νεαρός άσος του Ολυμπιακού τόνισε ότι «ευτυχώς που υπάρχει η Εθνική και παίζω», αφήνοντας αιχμές για τον παραγκωνισμό του από τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Ωστόσο, ο μάνατζέρ του Γιώργος Τσέλιος, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους Ερυθρόλευκους.

Η Δόξα «καθάρισε» εύκολα 4-0 τον Εθνικό στην Δράμα και έδειξε ικανή να μπει στα play-offs. Ο Πιερικός σταμάτησε το αήττητο σερί των Τρικάλων (2-0), ενώ ο Λεβαδειακός νίκησε δύσκολα 1-0 τον Αγροτικό Αστέρα. Τρίποντο ελπίδες πήρε η Αναγέννηση Καρδίτσας, που επιβλήθηκε 1-0 της Καλλιθέας