web stats

30.3.11

ΣΥΡΙΖΑ: Χρεοκοπούμε μέχρι το 2013, διαλύεται η κοινωνική συνοχή

«Η Ελλάδα οδηγείται ολοταχώς στη χρεοκοπία, το 2013 ή και νωρίτερα, και με επιπλέον τίμημα τη διάλυση 

μέχρι τότε της κοινωνικής συνοχής και την οικονομική εξόντωση των εργαζόμενων και του ελληνικού λαού», τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την αποτίμηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υπογράψει το Σύμφωνο και ζήτησε εκ νέου δημοψήφισμα . Στη συνέντευξη τύπου τοποθετήθηκαν επίσης, ο επικεφαλής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιάς και ο Γ. Θεωνάς.

Κατά την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, «οι μηχανισμοί «διάσωσης» που υιοθετήθηκαν, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κρίση χρέους αλλά με προκλητικό τρόπο οδηγούν τους λαούς στην εξόντωση».

«Το μνημόνιο έχει καταρρεύσει. Οι στόχοι δεν βγαίνουν.. «, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:  «Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ήδη έχουν προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν έχουν προχωρήσει στο κούρεμα βεβαίως, κάτι το οποίο δεν θέλουν πρώτα και κύρια οι τραπεζίτες που μας κυβερνάνε. Αλλά η αναδιάρθρωση έχει ήδη ξεκινήσει με την επιμήκυνση και με τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δις. Και εδώ να πούμε ότι η επιμήκυνση σημαίνει  15 δις περισσότεροι τόκοι και βέβαια νέα μέτρα που θα αφορούν και σε μισθούς και συντάξεις, παρά τις διαρκείς διαψεύσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του υπουργού των Οικονομικών, που βεβαίως έχει ξεχάσει πόσες φορές έχει διαψεύσει μέτρα που ο ίδιος έχει ανακοινώσει.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, προσπαθεί να μας πείσει ότι φιμώνεται. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να φιμώσει τη συντριπτική πλειοψηφία της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, ενοχοποιώντας τη προκαταβολικά για το γεγονός ότι αντιδρά στη πολιτική της. Και το κάνει γιατί γνωρίζει, παρά το γεγονός ότι έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, ότι είναι μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας. Κι όσο περνάει ο καιρός, αυτή η μειοψηφία γίνεται ολοένα και πιο μικρή.

Αν θεωρεί ότι δεν είναι έτσι, δεν έχει παρά να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία για τις οδυνηρές της αποφάσεις. Ήδη άλλωστε το αίτημα για δημοψήφισμα σε ότι αφορά τις τροποποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη έχει διατυπωθεί από τα συνδικάτα, την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα αυτές τις πρωτοβουλίες.

Εμείς σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι αυτή η Βουλή, με αυτή τη σύνθεση, που εξελέγη σε τελείως διαφορετικές συνθήκες τον Οκτώβρη του 2009, δεν νομιμοποιείται να επικυρώσει ένα τόσο σκληρό πακέτο μέτρων, που άλλωστε την υπερβαίνει και θεσμικά, αφού αφορά ως το 2015, ενώ έχει εντολή ως το 2013.

Θα αγωνιστούμε ώστε ο λαός να είναι αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον του έχοντας όλα τα  δεδομένα και εξετάζοντας νηφάλια όλες τις κατατεθειμένες εναλλακτικές προτάσεις, γιατί δεν υπάρχουν μονόδρομοι στις δημοκρατίες, ούτε στη ζωή. Καλούμε τον ελληνικό λαό να συμβάλλει σε ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων, σε ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων από τα αριστερά της αριστεράς ως τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας, σε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα επιβάλλει: Την απεμπλοκή της Ελλάδας από το μνημόνιο της χρεοκοπίας, Τη ριζική αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος, τον άμεσο έλεγχο και εν τέλει την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένης διαγραφής μεγάλου μέρους του, την κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την αξιοποίηση και όχι το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, με δημόσιο κοινωνικό έλεγχο, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση της ανάπτυξης και ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης».

«Η Ελλάδα οδηγείται ολοταχώς στη χρεοκοπία, το 2013 ή και νωρίτερα, και με επιπλέον τίμημα τη διάλυση μέχρι τότε της κοινωνικής συνοχής και την οικονομική εξόντωση των εργαζόμενων και του ελληνικού λαού», τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την αποτίμηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υπογράψει το Σύμφωνο και ζήτησε εκ νέου δημοψήφισμα . Στη συνέντευξη τύπου τοποθετήθηκαν και ο επικεφαλής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιάς και ο Γ. Θεωνάς.