web stats

20.2.11

Καλεί την Αριστερά σε συμπόρευση

Την ανάγκη για ενότητα και συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ως μοναδική λύση για έξοδο από την κρίση, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνασπισμού και επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", ο κ. Τσίπρας, ο οποίος περιλαμβάνει και το ΚΚΕ στις δυνάμεις που μπορούν να συμπορευτούν, επισημαίνει "πιστεύουμε ότι στις σημερινές συνθήκες η συμπόρευση όλης της αριστεράς, απέναντι στην κατεδάφιση της κοινωνίας, είναι αναγκαία. Και όταν λέω όλης εννοώ, της ριζοσπαστικής, της παραδοσιακής, του οικολογικού χώρου, των σοσιαλιστών που βλέπουν την έννοια του σοσιαλισμού να εξευτελίζεται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ".

Απαντώντας σε ερώτηση για την διαφαινόμενη απομάκρυνση του Αλέκου Αλαβάνου από το ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Συνασπισμού επανέλαβε την ανάγκη για ενότητα: «Η ενότητα αυτή πρέπει να διευρυνθεί, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία ενός πολιτικού καταστημένου, το οποίο φθείρεται με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς. Από εκεί και πέρα, ο καθένας επιλέγει την πορεία του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ως μοναδική λύση για την έξοδο από την κρίση ο πρόεδρος του ΣΥΝ θεωρεί την «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ως προς τους όρους αποπληρωμής και διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, καθώς και την λήψη μέτρων που θα αναλογούν σε όλους, και δεν θα αφορούν μονομερώς στην εργασία και τους κοινωνικά αδύναμους».

Ο κ. Τσίπρας επικρίνει την κυβέρνηση, λέγοντας ότι "έχει κηρύξει στάση πληρωμών" και «παίζει στημένο παιχνίδι», υποστηρίζοντας: «Μπορούσαμε να έχουμε διαπραγματευτεί ευρωπαϊκή στήριξη απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Μπορούσαμε να αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές δανεισμού. Αλλά η κυβέρνηση δεν συζητούσε καν τέτοια ενδεχόμενα, γιατί έπαιζε στημένο παιχνίδι».

Για την άρνηση του Συνασπισμού να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για διάλογο, υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση καλεί σε διάλογο για να αποφύγει την ολοκληρωτική συντριβή κάτω από το βάρος του πολιτικού κόστους».

Στις κατηγορίες για υπόθαλψη, από τον Συνασπισμό, του κινήματος «δεν πληρώνω» στις αστικές συγκοινωνίες και τα διόδια, ο κ. Τσίπρας απαντά «Υποκινητής του "δεν πληρώνω διόδια" είναι οι εξοργιστικές παράνομες συμβάσεις των εργολάβων. Και υποκινητής του "δεν πληρώνω εισιτήριο" είναι οι αυξήσεις 40%».
Πηγή: www.athina984.gr