web stats

24.2.11

Βίαια επεισόδια στην ογκώδη πορεία


Πάνω από 30.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Κατά τη διάρκεια της πορείας και των συγκεντρώσεων σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 9 συλλήψεις.
Πολεμικό σκηνικό πέτυχαν να δημιουργήσουν και κατά τη χθεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας ομάδες αγνώστων.


Εξοπλισμένες με βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα, ακόμη και με τόξα, πρωταγωνίστησαν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς και προσπάθησαν πυρπολήσουν και να καταστρέψουν.
Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί από νωρίς απέτρεψαν την επέκταση των επεισοδίων, επίκεντρο των οποίων ήταν η πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, κατά την διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων τραυματίστηκαν 15 αστυνομικοί , προσήχθησαν 26 άτομα και συνελήφθησαν τελικά 9. Στην κατοχή ενός εκ των συλληφθέντων βρέθηκε ένα τόξο, τρία βέλη, ένα τσεκούρι και ένα καδρόνι. Κατασχέθηκαν επίσης έξι βόμβες μολότοφ. Όσον αφορά στις ζημιές, καταστράφηκε μία μοτοσικλέτα της ΕΛΑΣ,  δύο ιδιωτικές κάμερες, η πρόσοψη ενός υποκαταστήματος τράπεζας, ενώ ομάδα διαδηλωτών έσπασε το τζάμι σε γυάλινο στέγαστρο του Μετρό.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν ο κύριος όγκος των διαδηλωτών είχε περάσει μπροστά από την Βουλή. Εκεί, ομάδα διαδηλωτών άπλωσε ένα πανό με το σύνθημα «πεθαίνουμε» και άφησε στο πεζοδρόμιο ένα φέρετρο. Το πρώτο σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στη μία το μεσημέρι, όταν αστυνομικός κινδύνεψε να καεί ζωντανός, από βόμβα μολότοφ που έριξαν άγνωστοι την ώρα που περνούσε στην πλατεία Συντάγματος με τη μοτοσικλέτα του. Τις φλόγες έσβησαν αμέσως συνάδελφοί του, ενώ το δίκυκλο καταστράφηκε.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών με συνέπεια η ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα να γίνει αποπνικτική . Οι διαδηλωτές, παρά τα έκτροπα συνέχισαν  την πορεία τους. Παράλληλα με τα επεισόδια στο Σύνταγμα, σημειώθηκαν και άλλα στις  κάθετες οδούς της Πανεπιστημίου και της Σταδίου ,από ομάδες νεαρών που επιτίθενται στους αστυνομικούς των ΜΑΤ.

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι διάφορες ομάδες εκτόξευσαν μεγάλο αριθμό βομβών μολότοφ εναντίον των αστυνομικών στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, δίπλα ακριβώς στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι, για να τους απωθήσουν, προέβησαν σε χρήση χημικών.

Τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος κράτησαν έως το απόγευμα, κατά την διάρκεια των οποίων ομάδες νεαρών, οι οποίες αρνούνταν να αποχωρήσουν, συνέχιζαν τον «κλεφτοπόλεμο».
Η ηρεμία δεν επανήλθε πλήρως παρά μόνο γυρω στις 7 το απόγευμα.
Σπύρος Κουντούρης
Skountouris@pegasus.gr