web stats

22.2.11

Λιβύη: Νέες συγκρούσεις στην Τρίπολη

Με μια ματια
  • Αλ Αραμπίγια: 160 οι νεκροί τη Δευτέρα στην Τρίπολη
  • Πληροφορίες για πυρά στρατιωτικών αεροσκαφών κατά διαδηλωτών
  • Διαψεύδονται τα περί αναχώρησης Καντάφι για τη Βενεζουέλα
  • Τερματισμό της βίας ζητεί από το Λίβυο ηγέτη ο ΓΓ του ΟΗΕ
  • Σε ετοιμότητα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων
Nέες συγκρούσεις σημειώνονται στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε πως μόνο στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα 160 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα 61 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια της Κυριακής στην πρωτεύουσα.
Ολες οι πληροφορίες από την Τρίπολη συγκλίνουν στο ότι η βία στην πρωτεύουσα έχει κλιμακωθεί. Το απόγευμα της Δευτέρας το Αλ Τζαζίρα και το Reuters, επικαλούμενοι μαρτυρίες κατοίκων, μετέδωσαν πως πολεμικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών σε πολλές περιοχές.
«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι αδιανότητο. Πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί» ανέφερε μιλώντας στο Reuters ο κάτοικος της περιοχής Αντελ Μοχάμεντ Σάλεχ. Ωστόσο, άλλος κάτοικος της πρωτεύουσας, ο οποίος επίσης μίλησε στο Reuters, δήλωσε απλώς πως ακούει πυροβολισμούς.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές της Μάλτας ανέφεραν ότι δύο Λίβυοι πιλότοι λιποτάκτησαν νωρίτερα και πέταξαν στη Μάλτα, υποστηρίζοντας ότι είχαν λάβει διαταγή να βομβαρδίσουν τους διαδηλωτές.
Επίσης, μέλος της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης που βοήθησε οι εξεγερμένοι να καταλάβουν τον έλεγχο της Βεγγάζης, ο αντισυνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάμπερ, με αποκλειστικές δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο ζήτησε της βοήθεια της διεθνούς κοινότητας: «Από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα ένα πράγμα ζητούμε, παρέμβετε και σώστε μας, πριν βομβαρδιστούμε αεροπορικώς. Να παρέμβετε να σώσετε τα πετρελαϊκά συμφέροντά σας» στην περιοχή αυτήν. «Μετά τη Βεγγάζη, όλη η Λιβύη θα απελευθερωθεί».
Πρόσθεσε πως ο Καντάφι έχει στείλει στη Βεγγάζη μισθοφόρους να αντιμετωπίσουν τους εξεγερμένους, με εντολή να καταστρέψουν πετρελαιαγωγούς, να δηλητηριάσουν το πόσιμο νερό και να καταστρέψουν κτήρια. Σημείωσε μάλιστα πως συνάδελφοί του έχουν στασιάσει και μάχονται πλέον κατά των μισθοφόρων.