web stats

29.1.11

Η επανάσταση του Νείλου

Η επανάσταση του Νείλου
Πυροβολισμοί ακούγονται στο Κάιρο, όπου από νωρίς έχουν συγκεντρωθεί οργισμένοι διαδηλωτές. Νέα κυβέρνηση ανακοινώνει ο Μπουμπάρακ, ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει την εξουσία. Δεκάδες νεκροί, πάνω από 1000 τραυματίες. Φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια και μάχες σώμα με σώμα με την αστυνομία. Παρέμβαση Ομπάμα. Αποκαταστάθηκαν οι τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Το ποτάμι της λαϊκής οργής έχει ξεχειλίσει στην Αίγυπτο, με τους διαδηλωτές να μην πτοούνται ούτε από την παρουσία της αστυνομίας, ούτε από τα τανκς που έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους.
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια της Παρασκευής και τουλάχιστον 30 από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε η εξέγερση. Περισσότεροι από 1000 έχουν τραυματιστεί.

Εξάλλου το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο τους ανταποκριτές του, ότι τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ωστόσο αυτός ο αριθμός δεν επιβεβαιώνεται.
Στο κέντρο του Καΐρου, συγκεντρώθηκαν από το πρωί φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μουμπάρακ και απαιτώντας την απομάκρυνσή του.
Οι διαδηλωτές φωνάζουν "φύγε, φύγε" στον Μουμπάρακ, καθώς δεν ικανοποιήθηκαν από τις εξαγγελίες του.

Το Reuters μεταδίδει ότι ακούγονται πυροβολισμοί από την πλευρά της αστυνομίας, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για πραγματικά πυρά.
Ένα μεγάλο κατάστημα της γαλλικής αλυσίδας σουπερμάρκετ Carrefour λεηλατήθηκε σήμερα στην περιφέρεια του Καΐρου, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μην συγκεντρώνονται και να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
\
Νέα κυβέρνηση, ίδιο αφεντικό
Εκατοντάδες διαδηλωτές επέστρεψαν στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, λίγο μετά το πέρας του τηλεοπτικού διαγγέλματος, με το οποίο ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε την διάλυση της κυβέρνησής του και το σχηματισμό νέας αργότερα σήμερα Σάββατο.
"Λυπάμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας", είπε ο Μουμπάρακ.
Ο Χόσνι Μπουμπάρακ, παρά τις πιέσεις και τα βίαια επεισόδια, παραμένει γαντζωμένος στην εξουσία και δεν δείχνει διατεθειμένος να παραιτηθεί.