web stats

29.1.11

Τυνησία: Η Αραβική Επανάσταση Ξεκίνησε!


Η αυτοπυρπόληση του νεαρού πλανόδιου πωλητή, απόφοιτου Πληροφορικής, Mohammed Bouazizi, έβαλε φωτιά σε όλη τη Βόρεια Αφρική. Ο νεαρός Μοχάμεντ  έκανε τον μικροπωλητή φρούτων γιατί ήταν άνεργος. Έφθασε να περιλουστεί με βενζίνη και να αυτοπυρποληθεί όταν η αστυνομία τού κατάσχεσε το εμπόρευμά του και τον εξευτέλισε, με την  αιτιολογία  ότι δεν είχε άδεια.
Είναι βέβαιο πως οι μπάτσοι δε γνώριζαν πως ρίχνανε το πρώτο κομμάτι ενός ντόμινο που έμελλε να παρασύρει μια δικτατορία 23 χρόνων στην Τυνησία.

Ο θάνατος του νεαρού στις 4 Γενάρη οδήγησε σε μια τεράστια επαναστατική επίθεση των μαζών σε κάθε γωνιά της χώρας, σε άγριες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής στη χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία δυνάμεων ασφαλείας ως προς τον πληθυσμό σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική. Η επίθεση σε τράπεζες, κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικά τμήματα είχε ένα σύνθημα “Μοχάμεντ κλαίμε για σένα! Θα κάνουμε αυτούς που φταίνε για το θάνατο σου να κλάψουν! Έξω ο Μπεν Αλί”.

Ο λαομίσητος δικτάτορας ο οποίος συνδέεται με την κοινωνική μιζέρια τεράστιων εργαζόμενων μαζών και την εκρηκτική ανεργία της νεολαίας είναι παρελθόν για την ιστορία της Τυνησίας. Η νέα σελίδα, μέσα από μια κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ραχοκοκαλιά της οποίας αποτελούν στελέχη του παλιού καθεστώτος, δεν καταφέρνει να ενσωματώσει τη λαϊκή οργή και να δώσει διέξοδο. Οι οργισμένες μάζες θέλουν πίσω τη ζωή που τους έχουν κλέψει και στέλνουν αυτό το μήνυμα από τη Μαυριτανία και την Αλγερία μέχρι την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Μαζικές διαδηλώσεις οργανώνονται, αλληλεγγύης στην επανάσταση του λαού της Τυνησίας. Η εξέγερση των φτωχών μαζών της Αλγερίας ενάντια στην αύξηση των τιμών στη ζάχαρη, το λάδι και τα λαχανικά δείχνει πως ολόκληρη η περιοχή αποσταθεροποιείται με κινητήρια δύναμη την παγκόσμια χρεοκοπία του καπιταλισμού. Η κερδοσκοπία επάνω στα τρόφιμα και η ανεργία δυναμιτίζει την ταξική πάλη. Οι προσωρινές αναδιπλώσεις των κυβερνώντων ελίτ δεν αποτελούν διέξοδο. Οι αραβικές μάζες έχουν γνωρίσει στο πετσί τους το μαστίγιο. Είναι αργά για να τους δώσουν το καρότο αυτής της “δημοκρατίας”.