web stats

27.1.11

Κινέζοι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του καπιταλισμού σύμφωνα με γαλλική έρευνα

Μόνο το 3% των Κινέζων πιστεύουν ότι η ελεύθερη αγορά δεν πηγαίνει καλά, ενώ το 65% υποστηρίζει ότι το σύστημα δουλεύει πολύ καλά και δεν θα πρέπει να αλλάξει, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό έγκρισης του καπιταλισμού στις δέκα χώρες, που πραγματοποίησε την έρευνά της η εταιρεία IFOP και η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα La Croix.

Αντίθετα, οι Γάλλοι εμφανίζονται ως οι περισσότερο αντικαπιταλιστές καθώς το 33% υποστηρίζει πως έφτασε η ώρα να καταργηθεί ο καπιταλισμός, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των δέκα χωρών.
Υπέρ του καπιταλισμού τάσσονται και το 63% των Αυστραλών, το 57% των Βραζιλιάνων και το 55% των Αμερικανών.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στο διάστημα 8-23 Δεκεμβρίου 2010 σε δείγμα περίπου 600 ατόμων από κάθε χώρα, έδειξε επίσης ότι οι Κινέζοι σε ποσοστό 90% είναι πεπεισμένοι πως το διεθνές εμπόριο είναι προς το συμφέρον τους.

Περισσότερο ανήσυχοι για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η επέκταση του διεθνούς εμπορίου στην οικονομία τους εμφανίζονται οι Αμερικανοί, αφού μόνο το 39% εγκρίνει την προοπτική αυτή.
Στις αρχές του μήνα, άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup έδειξε ότι οι Γάλλοι είναι πιο απαισιόδοξοι για την οικονομία τους (61%) ακόμη και από τους Αφγανούς ή τους Ιρακινούς