web stats

29.11.10

Δημοκρατία – Κόμματα – Κυβερνήσεις


Η ουσία της δημοκρατίας είναι η δύναμη του δήμου (=λαού) μέσω της διαδικασίας της ψηφοφορίας. Βάσει της αρχής της ισότητας κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του μέσω της ψήφου.

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι οι βουλευτές και οι κυβερνήσεις παίρνουν "λευκή επιταγή" στις εκλογές κάθε 3-4 χρόνια και κατά τη διάρκεια της θητείας τους είναι ουσιαστικά αυτοκράτορες και βασιλιάδες μέσα στην χώρα μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει κάτι (και η βουλή το ψηφίσει - αλλά με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο αυτό είναι ταυτόσημο) είναι νόμος και κανείς δεν πρέπει να τον παραβεί.
Δυστυχώς κάτι τέτοιο περίπου ισχύει, τουλάχιστον στην Ελλάδα, μια και με την ανόητη ταύτιση κυβέρνησης-κόμματος, κάθε κόμμα που είναι στην κυβέρνηση μπορεί να επικυρώνει οποιοδήποτε νομοσχέδιο επιθυμεί, έχοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς να έχει ούτε κατά διάνοια την πλειοψηφία του λαού με το μέρος του, αφού με 43% περίπου σχηματίζει κυβέρνηση.
 Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι 6 στους δέκα πολίτες είναι αντίθετοι με αυτό το κόμμα και αυτή την κυβέρνηση και συνεπώς δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία. Όλοι γνωρίζουμε ότι Δημοκρατία σημαίνει 50% + 1, δηλαδή απλή αναλογική, αλλά αυτό το έχουν σκόπιμα ξεχάσει τα περισσότερα κόμματα αλλά και πολλοί πολίτες.

H σημερινή μορφή της δημοκρατίας νομίζω ότι μπορεί πολύ εύκολα να φανεί από το χαρακτηριστικό παράδειγμα των εκλογών που δόθηκαν απλόχερα στους παλαιστίνιους το 2006. Οι "μεγάλοι" δημοκρατικοί είπαν τότε στον πολυβασανισμένο λαό: "Σας φέραμε δημοκρατία! Μπορείτε να ψηφίσετε όποιον θέλετε για κυβέρνηση". Και ο λαός ψήφισε και διάλεξε κυβέρνηση. Και διάλεξε την κυβέρνηση της Χαμάς.

Ακόμα και σήμερα η "δημοκρατική" Ε.Ε., η "ακόμα πιο δημοκρατική" Αμερική και το "δημοκρατικότατο" Ισραήλ δεν αναγνωρίζουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αυτή. Αυτή είναι η "δημοκρατία" του σήμερα κύριοι. Η ίδια που ήταν και όταν οι λαοί ήταν έτοιμοι να διαλέξουν μία κυβέρνηση που δεν άρεσε σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, και ξεσπούσαν χούντες και πόλεμοι.