web stats

19.2.11

Copyright στην εικόνα του Τσε

Θέλοντας να σταματήσει την εμπορική εκμετάλλευση μίας από τις πιο γνωστές εικόνες του Τσε Γκεβάρα, ο δημιουργός της διεκδικεί τώρα τα πνευματικά δικαιώματα. Όπως δηλώνει ο ίδιος, πρόκειται να τα παραχωρήσει στην οικογένεια του Τσε.
Ο Ιρλανδός καλλιτέχνης Jim Fitzpatrick δημιούργησε το 1968 την εικόνα του Τσε σε κόκκινο και μαύρο χρώμα, βασιζόμενος σε φωτογραφία του κουβανού Alberto Korda. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1960 σε μια πορεία προς τιμήν περισσότερων από 100 ατόμων που είχαν σκοτωθεί από έκρηξη βόμβας στην Αβάνα την προηγούμενη ημέρα. Ο Γκεβάρα ήταν τότε υπουργός Βιομηχανίας.

Η εικόνα του Fitzpatrick έγινε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες του 20ου αιώνα. Αρχικά, ο καλλιτέχνης επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί από επαναστατικές ομάδες στην Ευρώπη αλλά στη συνέχεια η εικόνα τυπώθηκε σε καπέλα, κούπες, μπουκάλια αναψυκτικών, μέχρι και σε εσώρουχα. Έτσι, ο Fitzpatrick έκρινε ότι πρέπει να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα της, ώστε αυτή να σταματήσει να χρησιμοποιείται για «γελοίους εμπορικούς σκοπούς», όπως τονίζει ο ίδιος.

«Ο σκοπός μου δεν είναι τα χρήματα, αλλά να βεβαιωθώ ότι χρησιμοποιείται σωστά...ότι δεν χρησιμοποιείται για γελοίους εμπορικούς σκοπούς», δήλωσε στο Reuters. «Δεν έχω πρόβλημα να βλέπω την εικόνα σε χιλιάδες μλπουζάκια. Απλά δεν θέλω κάποιος να βγάζει τεράστια χρηματικά ποσά από αυτό, όταν τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για τη δημιουργία ενός νοσοκομείου στην Αβάνα», προσθέτει.

Ακόμα, αναφέρει ότι θα ταξιδέψει στην Κούβα εντός του έτους, όπου πρόκειται να συναντηθεί με την οικογένεια του Τσε. «Απλά θέλω να δώσω τα πνευματικά δικαιώματα στην οικογένεια και να αποφασίσουν εκείνοι τι θα κάνουν με αυτά».