web stats

22.2.11

Εκτυπωτές δέρματος

Με εκτυπωτές θα γίνεται η επούλωση τραυμάτων σε λίγα χρόνια σύμφωνα με επιστήμονες στις Η.Π.Α. Με νέα τεχνολογία θα γίνεται "εκτύπωση" μοσχευμάτων. Δείτε πώς θα θεραπεύονται οι πληγές
Ο καθηγητής Χοντ Λίπσον του  Εργαστηρίου Υπολογιστικής Σύνθεσης του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ και τον Τζέιμς Γιού της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β. Καρολίνα, αναπτύσσουν μια καινοτομική τεχνολογία "εκτύπωσης" μοσχευμάτων δέρματος!

Η τεχνολογία αυτή αφορά ανθρώπους που έχουν υποστεί εγαύματα. Χωρίς καμια ιδαίτερη ιατρική συσκευή παρά μόνο με έναν εκτυπωτή γραφείου, μπορούν να ξαναφτιάξουν το δέρμα του ανθρώπου.

Οι νέες τεχνολογίες παρουσιάστηκαν, από τον καθηγητή Χοντ Λίπσον στο τελευταίο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ» και το περιοδικό “Science”.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ χρηματοδοτεί τη σχετική έρευνα, διότι θα μπορούσε να χρησιμοπιηθεί για τον στρατο.Γιατροί θα μπορούν να κουβαλούν τους φορητούς εκτυπωτές στο πεδίο της μάχης, έτσι ώστε να μπορούν να θεραπεύουν πληγές.
Για την  εκτύπωση του δέρματος,αρκεί μόνο η λήψη δείγματος κυττάρων από τον τραυματία, προκειμένου στη συνέχεια το μηχάνημα να «εκτυπώσει» συμβατό δέρμα, χρησιμοποιώντας καλλιέργειες κυττάρων αντί για μελάνη και το ανθρώπινο σώμα αντί για χαρτί! Μέχρι στιγμής έχουν εκτυπωθεί δερματικά μοσχεύματα διαστάσεων δέκα επί δέκα εκατοστών για γουρούνια.
Σε επίδειξη που έγινε ο εκτυπωτής μπόρεσε και τύπωσε ολόκληρο αυτί μέσα σε 30 λεπτά.  Η συσκευή λειτουργεί σαν εκτυπωτής ink-jet, καθώς ψεκάζει πλαστικό, άλλα υλικά και βαθμιαία, στρώμα-στρώμα, δημιουργεί ένα όργανο του σώματος.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει πειράματα σε ζώα και έχουν δείξει ότι η τεχνολογία αυτή είναι πολλά υποσχόμενη. Προβλήματα υβέβαια υπάρχουν αφού όπως είπε ο Λίπσον "Τα μέχρι τώρα πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι αυτή η τεχνολογία βιο-εκτύπωσης είναι πολλά υποσχόμενη, αν και υπάρχουν προβλήματα, όπως είπε ο Λίπσον "δεν είναι όλα τα κύτταρα ευεπίφορα στον χειρισμό τους για εκτύπωση".

Ο επιστήμονας φαίνεται πολύ αισιόδοξος και όπως λέει "κάποια μέρα η εκτύπωση δέρματος θα αποτελεί συνηθισμένη και ασφαλή διαδικασία".

Όμως επεσήμανε ότι "βρίσκεται ακόμα στο πειραματικό στάδιό της και χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση πριν εφαρμοστεί σε ανθρώπους. Κυρίως πρέπει να διασφαλιστεί ότι οποιοδήποτε εκτυπωμένο μόσχευμα θα συνδεθεί σωστά με τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, ώστε να τροφοδοτείται κανονικά με αίμα και οξυγόνο."
Τέλος ο άλλος επιστήμονας, ο Γιού, συμπλήρωσε λέγοντας  ότι "η εκτύπωση δέρματος θα είναι έτοιμη για χρήση σε λίγα χρόνια και, σε μια 20ετία το πολύ, θα έχει γίνει πια η κύρια πρακτική για την αποκατάσταση εγκαυμάτων".
Apo news247.gr