web stats

20.2.11

Αιματοχυσία στη Λιβύη και γενίκευση εξεγέρσεων

Αυξάνει καθημερινά ο αριθμός των νεκρών στη Μέση Ανατολή και τις χώρες του αφρικανικού βορρά από το σαρωτικό κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Νέες βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται στη Λιβύη, την Αλγερία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν, όπου το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας καλεί από την Κυριακή σε απεργία διαρκείας. 
Την ίδια ώρα, στο Μαρόκο, είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή πανεθνικό συλλαλητήριο με αίτημα μεταρρυθμίσεις, ενώ στο Τζιμπουτί, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης αντικαθεστωτικών. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Στη Λιβύη, περισσότεροι από εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα".

Στο Μπαχρέιν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ανακατέλαβαν την πλατεία του Μαργαριταριού στην πρωτεύουσα Μανάμα. Η Σαουδική Αραβία κάλεσε την αντιπολίτευση του Μπαχρέιν να δεχθεί το διάλογο με την κυβέρνηση και απέρριψε "οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στις υποθέσεις" της γειτονικής χώρας, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο Spa.

Στην Αλγερία, πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία διέλυσε βίαια συλλαλητήριο υπέρ της δημοκρατίας, ενώ στο Ιράν η αντιπολίτευση καλεί τον λαό να βγει ξανά στους δρόμους σήμερα, κατά του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ.

Στην Υεμένη ένας έφηβος σκοτώθηκε το Σάββατο και δεκάδες τραυματίστηκαν στις νέες βίαιες συγκρούσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους έξι.

Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος αποφάσισε να ανοίξει ξανά σε μόνιμη βάση το συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αξιωματούχο της Χαμάς.
Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα παρέμεινε κλειστό από τις 30 Ιανουαρίου όταν ξέσπασε η λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο, που οδήγησε στην πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Πηγή: www.athina984.gr