web stats

19.2.11

Η λαϊκή οργή κατά των καθεστώτων

Σε αναβρασμό παραμένουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Η λαϊκή οργή κατά των καθεστώτων επεκτείνεται από χώρα σε χώρα. Ανυποχώρητοι είναι οι διαδηλωτές στο Μπαχρέιν, τη Λιβύη, την Ιορδανία, την Υεμένη και το Ιράν, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων ανεβαίνει. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους προς τα καθεστώτα, πιέζοντας για μεταρρυθμίσεις που θα εκτονώσουν την κατάσταση.

13:00 ΜΠΑΧΡΕΙΝ Επεισόδια στη πλατεία του Μαργαριταριού. Η αστυνομία επιτέθηκε στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στη Μανάμα, που επιχείρησαν να ανακαταλάβουν την πλατεία μετά την αποχώρηση του στρατού. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων καπνού, ενώ χτύπησαν τους διαδηλωτές.

12:05 ΥΕΜΕΝΗ Τουλάχιστον ένας φοιτητής σκοτώθηκε και άλλοι 5 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων γύρω από το Πανεπιστήμιο της Σαναά με υποστηρικτές του καθεστώτος.  Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο φοιτητής πυροβολήθηκε την ώρα των συγκρούσεων, που σημειώθηκαν όταν υποστηρικτές του προέδρου Σάλεχ προσπάθησαν να εισβάλουν στο πανεπιστήμιο.Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που σημειώνεται στη Σαναά από την έναρξη των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου Σάλεχ.

09:14 ΛΙΒΥΗ Στους 84 ανέρχονται οι διαδηλωτές που έπεσαν νεκροί από τα πυρά του στρατού της Λιβύης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). "Οι αρχές της Λιβύης πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και να τους προστατεύσουν από τις επιθέσεις φιλοκυβερνητικών ενόπλων ομάδων. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καντάφι πυροβολούν κατά πολιτών της Λιβύης και σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους απλώς επειδή ζητούν αλλαγή και υπευθυνότητα" δήλωσε ο Τζο Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής του HRW για την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική. 

21:58 ΑΙΓΥΠΤΟΣ Το Ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο που έχει τον έλεγχο της χώρας ανακοίνωσε ότι "δεν θα επιτραπούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς επίσης κι η εξέλιξη παλαιοτέρων απεργιακών κινητοποιήσεων", τονίζοντας ότι βλάπτουν την αιγυπτιακή οικονομία.
Apo enet.gr