web stats

13.2.15

ef-syn…Επιστρέφουν οι απολυμένοι, καταργείται η διαθεσιμότητα

Επιστρέφουν οι απολυμένοι, καταργείται η διαθεσιμότητα

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος 
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους απολυμένους υπαλλήλους για την επιστροφή τους στο Δημόσιο. Όπως σημείωσε, όσοι έχουν απολυθεί ή παραμένουν σε διαθεσιμότητα θα επιστρέψουν με την πρώτη «μίνι» κινητικότητα σε έναν μήνα - όσοι μετακινήθηκαν με προηγούμενες διαδικασίες σε θέσεις θα μετακινηθούν με την επόμενη διαδικασία κινητικότητα στο επόμενο 6μηνο.
«Κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του και όλοι θα επανέλθουν- αυτό είναι το ουσιαστικό» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των επιτροπών των δημόσιων υπαλλήλων που απολύθηκαν ή βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, βάσει των εφαρμοστικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης προκειμένου να διευθετηθούν οι εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, όπου ο κ. Κατρούγκαλος δέχθηκε και δεκάδες ερωτήσεις από φορείς και απλούς εργαζόμενους και έδωσε διευκρινίσεις για τις λεπτομέρειες εφαρμογής των παραπάνω.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, το πρώτο που θα φέρει στη βουλή προς αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως είπε. Η ρύθμιση του νομοσχεδίου θα αφορά αυτούς που έχουν απολυθεί και αυτούς που ήταν σε διαθεσιμότητα και δεν έχουν τοποθετηθεί.
«Η μέθοδος που θα ακολουθήσουμε άμεσα σε αυτό το νομοσχέδιο και ανεξάρτητα από τον συνολικό προγραμματισμό των αναγκών του δημοσίου, που θα κάνουμε σε ένα εξάμηνο, θα έχουμε έναν μίνι μηχανισμό κινητικότητας σε αυτή την περίπτωση αποκλειστικά εθελοντικής. Θα ζητήσουμε από τις υπηρεσίες του δημοσίου με μια εγκύκλιο που έχουμε ετοιμάσει, να μας απευθύνουν αιτήματα για θέσεις που ταιριάζουν στο προφίλ ανθρώπων, όπως εσείς» είπε και ανέφερε ως παράδειγμα ότι ο υπουργός Πολιτισμού ζήτησε κάποιοι από τους σχολικούς φύλακες ενδεχομένως, να μετακινηθούν σε θέσεις φυλάκων μουσείου.
Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι θα υπάρξει ένας πίνακας αναγκών, με βάση τα στοιχεία που θα στείλουν τα υπουργεία και μία διαδικασία μίνι κινητικότητας στην οποία θα κληθούν να διαλέξουν εφόσον το επιθυμούν οι υπάλληλοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες του υπουργείου, συνολικά 3.928 είναι οι υπάλληλοι που απολύθηκαν ή οδηγούνταν στην απόλυση μέσω διαθεσιμότητας, με τους 2.103 να είναι απολυμένοι και 1.825 οι «διαθέσιμοι».