web stats

30.1.15

Αντίθετοι με τις Σκουριές, ματαιώνεται η πώληση των ΔΕΠΑ, ΔΕΗ

Αντίθετοι με τις Σκουριές, ματαιώνεται η πώληση των ΔΕΠΑ, ΔΕΗ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης Ο νέος υπουργός ήταν κατηγορηματικός για τη ΔΕΠΑ | EUROKINISSI
Η νέα κυβέρνηση θα ματαιώσει τα σχέδια για την πώληση της ΔΕΠΑ και είναι σταθερά αντίθετη στη καναδέζικη εταιρεία χρυσού, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Reuters.
«Είμαστε τελείως αντίθετοι (με τις χρυσορυχείο στις Σκουριές) και θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας σχετικά με αυτό», είπε ο κ. Λαφαζάνης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μπλοκάρει την επένδυση.
Ο νέος υπουργός ήταν ακόμα πιο κατηγορηματικός για τη ΔΕΠΑ, υπογραμμίζονται ότι η σχεδιαζόμενη πώληση του 65% θα ματαιωθεί. «Για κανέναν λόγο, δεν θα ιδιωτικοποιήσουμε τη ΔΕΠΑ και δεν πρόκειται να την πουλήσουμε σε κανέναν, όποιος κι αν ε΄ναι ο ενδιαφερόμενος», σημείωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα για να ανακαλέσει τον νόμο για τη ΔΕΗ, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για την πώληση του 30% της επιχείρησης. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά σχεδίαζε την πώληση του 17% της ΔΕΗ ως το 2016. «Μόλις αρχίσουν οι εργασίες της νέας Βουλής, θα καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο και θα ματαιωθεί ο διαχωρισμός της ΔΕΗ. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε με άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Η ανησυχία μας τώρα είναι πώς μπορεί η ΔΕΗ να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, ώστε να μειωθούν οι τιμές για το ρεύμα που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
Οι δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη ήταν πιο «συγκρατημένες» για το θέμα της πώλησης της ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρία SOCAR στο Αζερμπαϊτζάν, μία συμφωνία που έκλεισε το 2013. Είπε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση για το σχέδιο, αφού η Κομισιόν αποφασίσει εάν παραβιάζονται οι κανονισμοί για τον ανταγωνισμό, προς τα τέλη του χρόνου.