web stats

24.4.14

Σαμπιχά Σουλεϊμάν : Η κερδισμένη της υπόθεσης


Σήμερα μας απασχολεί πολύ η υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, δικαίως νομίζω. Αντιγράφω: Η κυρία Σαμπιχά Σουλεϊμάν αυτοπροσδιορίζεται ως Ελληνίδα Μουσουλμάνα Ρομά και βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο των ανθρώπων του τουρκικού Προξενείου, ακροδεξιών, δεξιών
, σοσιαλιστών και αριστερών, καθώς προσπαθεί να εξανθρωπίσει τον οικισμό των Ρομά στη Θράκη, να προβάλει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων Ρομά και κυρίως να βάλει φραγμό στην προσπάθεια ελέγχου των μουσουλμάνων Ρομά από την Τουρκία. Έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες και έχει δώσει σκληρούς αγώνες για τη δημιουργία ελληνικού σχολείου και παιδικού σταθμού στο Δροσερό παρά τις αποφασιστικές προσπάθειες του τουρκικού Προξενείου να την σταματήσει. Για όλα αυτά (και για πάρα πολλά άλλα) έχει τιμηθεί από το Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Ως εδώ καλά τα πάμε. Μια χαρά. Ενημερώνεται για όλα αυτά (και άλλα πολλά όπως είπαμε) η αξιωματική αντιπολίτευση και αποφασίζει να την συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά της – κάνοντας ένα άνοιγμα και τολμηρό και δίκαιο. Οι αντιδράσεις όμως είναι ισχυρές –πολύ ισχυρές. Και η Σαμπιχά Σουλεϊμάν βρίσκεται «παραιτημένη» από την υποψηφιότητά της (δεν παραιτήθηκε η ίδια όπως δηλώνει, την «παραιτήσανε») με τη διαφορά πως οι «μετοχές της», το όνομά της, η δράση της, η ενδιαφέρουσα προσωπικότητά της,  αναδεικνύονται μέσα από κείμενα και κείμενα που γράφονται γι’ αυτήν ενώ εκείνη μετριοπαθέστατα  και πολύ ευγενικά δηλώνει ότι είναι ευγνώμων προς τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που την στήριξαν και την πρότειναν –άσχετα από τη  εξέλιξη της υπόθεσης.  Η μετριοπαθής δήλωσή της λέει πολλά : «Ελπίζω πάντως, μετά την αδέξια, αλλά όντως συγκινητική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αντιληπτή στην Αριστερά η φωνή των τσιγγάνων της Θράκης, εμάς που είμαστε η μειονότητα της μειονότητας, εμάς των ταπεινών, να κατάλαβαν ότι υπάρχουμε» δηλώνει μεταξύ άλλων –μετά την εκπαραθύρωσή της. Στη θέση της τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τον καθαρόαιμο «Τουρκογενή» κύριο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ. Ποιος είναι αυτός; Εμείς εδώ στα νότια δεν τον ξέρουμε. Στην περιοχή του είναι γνωστός - έχει βγει και φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα - πράγμα που σημαίνει πως ο άνθρωπος «μετράει» στα τοπικά χωράφια –και τις κάλπες.

Όπως και να έχει εμείς οι απλοί ψηφοφόροι δεν θα καταλάβουμε ποτέ τις ευαίσθητες και ανεπαίσθητες ισορροπίες που κρέμονται κυριολεκτικά από μια κλωστή,  στην Ξάνθη και την Κομοτηνή (και λίγο πιο δω και λίγο πιο κει), ανάμεσα στην μουσουλμανική τοπική  κοινωνία των «καθαρών Τούρκων», των Ελλήνων Μουσουλμάνων, των Ρομά και των παράπλευρων αποχρώσεων που προσπαθούν πολλές δεκαετίες τώρα να συμβιώσουν αρμονικά σε ένα κομμάτι γής που είναι καθαρά Ελληνικό και θα έπρεπε λογικά να ακολουθεί την φωνή της Ελληνικής λογικής – και όχι τις κραυγές και τους ψίθυρους των εκάστοτε «ισχυρών» της κάθε μειονότητας. Αλλά είναι βλέπετε οι κάλπες και αυτές οι ψήφοι που είναι πολλές – και πρέπει το κάθε κόμμα να βρίσκει τρόπους να «ικανοποιεί» όσο μεγαλύτερη μερίδα ψηφοφόρων μπορεί. Ειδικά τώρα, ειδικά σε αυτές τις εκλογές που η κάθε ψήφος θα μετρήσει για να δούμε αν θα μπορέσει το «καινούργιο» να ανατρέψει και να υποσκελίσει το «παλαιοκομματικό» -αυτήν την σημαδεμένη τράπουλα που η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε όλη την Ελλάδα την έχει πιά σιχαθεί και δεν βλέπει την ώρα να την στείλει σπίτι της ανεπιστρεπτί.
Όλοι αυτοί που «κλαίνε» τώρα στενοχωρημένοι για την μεταχείριση που υπέστη η κυρία Σουλεϊμάν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – με την ΝΔ πρώτη και καλύτερη – δεν είχαν βέβαια τολμήσει ούτε να το σκεφτούν να την συμπεριλάβουν στον κατάλογο των ευρωϋποψηφίων τους. Αυτό έλλειψε – they know better than that. Ξοδεύουν όμως ποταμούς δακρύων που ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να κάνει το σωστό και το δίκαιο αλλά το ανακάλεσε όταν συνειδητοποίησε πως μπορεί έτσι να χάσει πολλές χιλιάδες ψήφους – και να τους χαρίσει μεγαλόψυχα στην «συγκυβέρνηση» των δύο ΑΕ που ξέρουν να το παίζουν αυτό το παιχνίδι δεκαετίες τώρα.
Κρίμα που η κ. Σουλεϊμάν δεν θα είναι υποψήφια  του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά. Από την άλλη ευτυχώς που ο ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε και έκανε την «διορθωτική» του κίνηση χωρίς σοβαρό πολιτικό κόστος.
Όσο για τον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για την «γενναία αυτή γυναίκα» και πολύ λυπάται που της φέρθηκε έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ,  δεν έχει παρά να συμβουλέψει τον αρχηγό του να την συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.  Γιατί δεν το κάνει;
Οι συμβουλές του μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί πολύτιμες- αν και ανεφάρμοστες.
- See more at: http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.politikh&id=3414#sthash.06lYJbqd.dpuf