web stats

15.4.14

Το κτήνος μέσα μου


Τι είναι αυτό που σε διαφοροποιεί; Τι είναι αυτό που σε κάνει «άλλον» άνθρωπο; Τι σε μετουσιώνει από άνθρωπο σε κτήνος; Ποια είναι αυτή η λεπτή κόκκινη γραμμή, την οποία ένα καλό παιδί, ένας
νοικοκύρης, ένας οικογενειάρχης ξεπερνά και περνά στην απέναντι πλευρά της βίας και της κτηνωδίας;

Κυκλοφόρησε το βίντεο από τις φυλακές της Νιγρίτας. Η κοινή γνώμη, υπό την επήρεια της παρηγορητικά θεραπευτικής  επισκέψεως της ξένης ηγέτιδος, δεν θέλησε να διαταράξει την κλινική κατάσταση του μεγάλου ασθενούς, της κοινωνίας μας. Όπως ο ασθενών σοβαρά και μακροχρόνια δεν επιτρέπεται να έχει κακή ψυχολογία, έτσι και η ελληνική κοινωνία πρέπει να ασχολείται μόνο με τις χαρές μας! Για να πιάσει η χημειοθεραπεία..!

Μετράμε ήδη δύο νεκρούς μέσα σε χώρους φυλακών. Διεξάγεται έρευνα και ορισμένοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ή έχουν ήδη τεθεί σε αργία. Οι λεπτομέρειες είναι πασίγνωστες και έχουν πια γίνει εικόνα. Το τι οδήγησε εδώ είναι περίπου γνωστό. Έχουν γραφτεί αρκετά για τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, όπως επίσης και για τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων σε αυτά τα καταστήματα. Όμως ήρθε η πραγματικότητα και επιβεβαίωσε κάθε ψίθυρο και κάθε κραυγή εντός και εκτός φυλακής. Είναι αυτές οι ίδιες συνθήκες που μεταμορφώνουν έναν κοινό εγκληματία σε εκδοροσφαγέα και είναι αυτές οι ίδιες συνθήκες που οδηγούν όλα αυτά τα «καλά» παιδιά της διπλανής πόρτας να υποδυθούν με σοκαριστική επιτυχία τους σκληρότερους βασανιστές ανθρώπων μπροστά στις κάμερες των φυλακών.

Λέμε ότι για να εκτιμήσεις ένα εστιατόριο πρέπει να δεις πρώτα την τουαλέτα. Κάπως έτσι διαμορφώνεις άποψη και για μια οργανωμένη κοινωνία, εξετάζοντας καταρχάς τις φυλακές της, τα κρατητήριά της. Αλλά οι εκπτώσεις πολλές και οι επιπτώσεις ακόμα περισσότερες. Η έλλειψη πόρων κλείνει μουσεία, βιβλιοθήκες, νοσοκομεία… Αλλά τις φυλακές δεν τις κλείνει, απλά τις κάνει χειρότερες. Και χειρότερες φυλακές σημαίνει εξαγριωμένοι κρατούμενοι και έξαλλοι υπάλληλοι! Και ο συνδυασμός είναι τοξικός… Mπορεί να μολύνει όσους περιδιαβαίνουν στους διαδρόμους των φυλακών, μετατρέποντάς τους σε ζόμπι, σε walking dead, σαν αυτά που είδαμε στο βίντεο.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1971 χάνουν 39 άνθρωποι -κρατούμενοι και υπάλληλοι- τη ζωή τους στην εξέγερση των φυλακών Attica στη Νέα Υόρκη.

Η εξέγερση προκλήθηκε ως αντίδραση για τις συνθήκες κράτησης. Το αιματοκύλισμα στην Attica είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του προϋπολογισμού λειτουργίας των φυλακών και την επανεξέταση του συστήματος γενικότερα. Ένα σωφρονιστικό σύστημα οφείλει τουλάχιστον να διαθέτει σώφρονες νόες, ώστε οι κάμερες στο Μαλανδρίνο, στα Γρεβενά, στα Τρίκαλα κ.λπ. να μην καταγράψουν ποτέ ξανά εικόνες από κτήνη ζωντανά και νεκρά.
- See more at: http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.politikh&id=3278#sthash.pxml8GjT.dpuf