web stats

16.4.14

Πότε δεν θα κάνει κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων η Εφορία

Πότε δεν θα κάνει κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων η Εφορία
Ευνοϊκές ρυθμίσεις (αλλά και παγίδες...) για τις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς την Εφορία περιλαμβάνει εγκύκλιος του γ.γ. Εσόδων.

Έτσι:
- Αυξάνεται από 300 σε 500 ευρώ το όριο της οφειλής για την οποία μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση. Σε περίπτωση, μάλιστα, που έως τις 6 Απριλίου έχουν επιβληθεί κατασχέσεις για οφειλές κάτω των 500 ευρώ, οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν με αίτησή τους προς την Εφορία την επιστροφή των χρημάτων τους.

- Ενεργοποιείται η διάταξη που είχε ψηφιστεί στο νομοσχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα για αύξηση του ακατάσχετου ορίου στα 1.500 ευρώ. Έτσι, δεν επιτρέπεται κατάσχεση εάν ο μισθός, η σύνταξη ή το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας είναι κάτω των 1.500 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, επιτρέπεται κατάσχεση ως και του 25% του ποσού αυτού, αρκεί το υπόλοιπο που απομένει να μην είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ. Και σ' αυτήν την περίπτωση, για τις κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί έως τις 6 Απριλίου, οι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή των χρημάτων τους με αίτηση προς την αρμόδια ΔΟΥ.

Όπως ορίζει η εγκύκλιος, εξάλλου, όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν μέσω Taxis τον έναν (και μοναδικό) τραπεζικό τους λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, στον οποίο θα εφαρμοστεί το ακατάσχετο όριο των 1.500 ευρώ.
Επ' αυτού θα ακολουθήσει νεότερη εγκύκλιος του γ.γ. Εσόδων, αλλά πρακτικά σημαίνει πως αν ένας φορολογούμενος με οφειλές άνω των 500 ευρώ προς την Εφορία διαθέτει περισσότερους από έναν τραπεζικούς λογαριασμούς, μόνον ο ένας (αυτός που θα δηλώσει) θα προστατεύεται έως 1.500 ευρώ. Στους υπόλοιπους, οι κατασχέσεις θα εφαρμόζονται από το πρώτο ευρώ...