web stats

23.4.14

Έρευνα: Η λιτότητα στην Ελλάδα προκάλεσε περισσότερες από 500 αυτοκτονίες ανδρών


Η μείωση κρατικών δαπανών στην Ελλάδα προκάλεσε αύξηση στις αυτοκτονίες ανδρών, σύμφωνα με έρευνα που προσπαθεί να εντοπίσει τις επιπτώσεις της λιτότητας στην υγεία. Σε αντιστοιχία με τις επίσημες στατιστικές στο Ηνωμένο Βασίλειο που δείχνουν ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών
παραμένουν υψηλότερα απ’ότι πριν την κρίση, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ βρήκαν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των περικοπών και των αυτοκτονιών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έρευνα, για κάθε 1% μείωσης των κρατικών δαπανών στην Ελλάδα αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες ανδρών κατά 0,43%. Εξαιρώντας άλλα χαρακτηριστικά που μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους στην αυτοκτονία, 551 άνδρες έβαλαν τέλος στη ζωή τους “αποκλειστικά και μόνο λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας” μεταξύ 2009 και 2010, δήλωσε ο Νικόλαος Αντωνακάκης, ο ένας εκ των ερευνητών.
“Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν έναν άνθρωπο την ημέρα. Δεδομένου ότι το 2010 σημειώθηκαν περίπου 2 αυτοκτονίες την ημέρα στην Ελλάδα, ένα 50% αυτών αποδίδεται στη λιτότητα”, δηλώνει.
Ο κος Αντωνακάκης, λέκτορας Οικονομικών, δηλώνει ότι τα ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης και οι αναφορές από φίλους ατόμων που αυτοκτόνησαν, τον παρακίνησαν να διερευνήσει ένα πιθανό συσχετισμό μεταξύ λιτότητας και αυτοκτονιών.
Αν και έχουν υπάρξει μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στην υγεία, υπήρχε κάποιο κενό όσον αφορά στις κρατικές περικοπές δαπανών και την υγεία, προσέθεσε.
Ο κος Αντωνακάκης και ο έτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Οικονομικών Άλαν Κόλινς, δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν από το πόσες πολλές αυτοκτονίες εμφανίζονταν να συνδέονται με τη λιτότητα καθώς και με το πόσο ξεκάθαρη ήταν αυτή η σύνδεση.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social Science and Medicine, υπήρξε επίσης ξεκάθαρη διαφοροποίηση ανάλογα με το φύλο στις επιπτώσεις της λιτότητας, χωρίς καμία προφανή αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών ανάμεσα στις γυναίκες.
Οι άνδρες μεταξύ 45-89 αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας λόγω λιτότητας επειδή θεωρείται πιθανότερο να υποστούν μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους.
Οι Αντωνακάκης και Κόλινς εξετάζουν την πιθανότητα παρόμοιων εργασιών πάνω στο συσχετισμό λιτότητας και ποσοστών αυτοκτονιών σε άλλες χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση στην Ευρωζώνη, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.
“Τα αποτελέσματα αυτά έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε όσους διαμορφώνουν πολιτική αλλά και στους οργανισμούς υγείας,” δηλώνει ο κος Αντωνακάκης. “Συχνά μιλούμε για τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή που προκαλείται από τη λιτότητα, όπως στις επιπτώσεις πάνω στο ΑΕΠ. Τί γίνεται όμως με τον πολλαπλασιαστή υγείας;
Οφείλουμε να συνυπολογίσουμε τους πολλαπλασιαστές υγείας σε κάθε δημοσιονομική προσαρμογή και λιτότητα. Το γεγονός ότι τα ευρήματα αφορούν συγκεκριμένο φύλο και ηλικίες μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς υγείας στο να προσφέρουν καλύτερα στοχευμένη βοήθεια.”
Ο πολιτικός οικονομολόγος Ντέιβιντ Στάκλερ και ο ιατρός-επιδημιολόγος Σαντζέι Μπασού, στο περσινό βιβλίο τους “Το Σώμα της Οικονομίας: Γιατί η Λιτότητα Σκοτώνει”, αναφέρονται σε αλματώδεις αυξήσεις στα κρούσματα αυτοκτονιών, αύξηση στα κρούσματα HIV, ακόμη και ελονοσίας. Ισχυρίζονται όμως ότι τέτοιες επιπλοκές δεν είναι αναπόφευκτες και τα αντίμετρα που ελήφθησαν σε κάποιες χώρες, όπως προγράμματα για την αγορά αργασίας, έχουν μετριάσει τον αντίκτυπο των περικοπών.
Παρόλα αυτά, τα κρούσματα HIV στην Ελλάδα αυξήθηκαν πάνω από 200% μετά το 2011 λόγω περικοπών στις δαπάνες πρόληψης ενώ η χρήση ενέσιμων ναρκωτικών αυξήθηκε καθώς η ανεργία έφτασε το 50% στους νέους. Στην Ελλάδα επίσης εμφανίστηκε η πρώτη επιδημία ελονοσίας μετά από δεκαετίας λόγω περικοπών στους ψεκασμούς για τα κουνούπια.
Εκπρόσωπος της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης των Σαμαριτών δήλωσε αναφερόμενος στην έρευνα σχετικά με την Ελλάδα: “Υπάρχει καλά εδραιωμένη σύνδεση μεταξύ ανεργίας και αυτοκτονιών, που τείνουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει κάποια αντιστάθμιση μέσω προνοιακών προγραμμάτων υποστήριξης."
- See more at: http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.koinwnia&id=3387#sthash.OURewZ22.dpuf